(vk. 20, sunnuntai)
JENNI LINTURI; MALMI, 1917
Suomenkielinen alkuteos (2013)
Painos: 2013
Kustantamo: Teos
Sivumäärä: 206
Mistä sain? Joululahja

Valitsin hyllystäni luettavaksi mukavan ohuen opuksen, jonka sain viime jouluna lahjaksi. Aihe oli kiinnostava, itsenäistymisen kynnyksellä oleva Suomi. Sen takia petyin ja suuresti. Tästä aiheesta olisi saanut paljon paremminkin kirjoitettua. Malmi, 1917 oli helppo- ja nopealukuinen. Kommentoinkin kirjaa näin: ''Ainoa hyvä asia siinä oli se, että se oli lyhyt.''
    Minulle jäi kirjasta maku, että siinä yritettiin liikaa. Kielikuvia viljeltiin reilusti ja niiden määrä oli liiallinen kirjan tapahtumien ilmapiiriin liittyen. Samalla seikka teki tarinasta hyvin sekavan - vieläkään en tiedä mistä lopulta todellisuudessa kerrottiin ja juoni ei auennut minulle. Epäselkeyttä lisäsi myös se, että tarinaa kerrottiin useamman ihmisen näkökulmasta ja näin ollen ei päässyt syventymään vain yhteen ja koko ajan oltiin eripaikassa ja eri ajassa.
    Selkeää oli se, että nuoret etsivät itseään ja tapaansa elää. Kuitenkin kaikki kävi hyvin äkkinäisesti. Ensin toista ihmistä
'vihattiin' ja jo melkein seuraavana päivänä oltiin täysin rakastuneita. Kirjan loppu oli hyvin kliseinen ja pettymys. Olisin odottanut jotain hienoa, mielenkiintoista lopetusta. Sen sijasta oli kuitenkin tyydytty hyvin tylsään päätäntään, joka jätti viimeiseksi tunteen - ai, jaahas.
     Turhina asioina, mutta silti niin huomattavina oli se, että en voinut sietää nimeä Lettu. Kyseinen nimi särähti korvaan epämiellyttävästi joka hetki. Positiivista oli kirjan kansipaperin sisäliepeiden väri - juuri se harmaan sävy, joka miellyttää silmääni eniten. Sitä katsellessa kirjaa luki mielellään. Kuinka näinkin turhiin asioihin voi kiinnittää huomiota?
     Minulla oli vielä joku ajatus, jonka ajattelin tähän kirjoittaa, mutta onnistuneesti unohdin sen. Ehkä tästäkin arvosteluntyngästä näkee mielipiteeni kirjaa kohtaan tarpeeksi selvästi.  
----
Sain tästä yhden luetun kirjan haasteeseen ihminen sodassa, aihepiiriin sodan liepeillä.

Kommentit

Suositut tekstit