Kesäisiä kirjamietteitä - Lukuiloa!

No niin. Se on jälleen täällä - nimittäin kesä. Ja anteeksi niin-sanan käyttö, se jäi päälle Idasta.
Kirjallisella rintamalla on tapahtunut jälleen vaikka mitä, joten saan tästä samalla yhden lukuiloa-haasteen postauksen. Mitä Lukumadon kirjaisiin päiviin on kuulunut?

Muutama päivä sitten kävin kirjastolla jälleen ilmaisessa poistomyynnissä. Kirjasaalis oli mitä täydellisin. Kolme Gardellia, miettikää nyt. Aikaisemmin lukemani Koomikon synty, ja sitten Jumalasta sekä Kummajainen astuu kehiin, ovat nyt omiani. Hauskana löytönä oli Aristoteles Hollywoodissa, joka takakannen perusteella käsittelee sitä, miten Aristoteleen ajatukset ja Runousoppi on vaikuttanut myöhempiin mestariteoksiin, myös Shakespeareen. Petri Karraakin lähti kirjan verran mukaan. Hienoja löytöjä.

Katveita-blogissa haastettiin kertomaan 12 kirjaa riippukeinuun. En tee tätä, sillä minulla ei ole mitään erityisiä riippukeinukirjoja tiedossa. Nehän ovat kevyitä ja kesäisiä. Yksi perinteinen kesäntuoja minulle on Runebergin Vänrikki Stoolin tarinat, tämä pienenä vinkkinä. Tälle kesälle on kuitenkin muutama kirja jo tiedossa, käyköön nämä niistä varsinaisista vinkeistä. Mukaan saa lähteä, mikäli jotakuta huvittaa tarttua samoihin kirjoihin.

1. Ompun klassikkohaasteen puitteissa olen lupautunut lukemaan hyllyissäni viime syksystä lähtien lymyilleen Adolf Hitlerin kirjoittaman Taisteluni-kirjan. Tätä voi varmasti odottaa.

2. Toisena kirjana on Gottfried Wilhelm Leibnizin Monadologia, 1600- ja 1700-luvuilla eläneen filosofin pluralistisen maailmankuvan selonteko.

3. Kolmas kirja on Timo K. Mukan Tabu, jonka lukematta jättäminen on kaivellut ja haluan vihdoinkin saada tietää mistä tämä kirja kertoo.

4. Viimeinen tiedossa oleva on Volter Kilven saaristosarjan toinen osa Pitäjän pienimpiä. Viime vuonna lukemani Alastalon salissa koukutti siinä määrin, että päätin lukea koko sarjan.
Ja mitä olisi kesä ilman perinteisiä nuortenkirjaviikkoja, jolloin tulen lukeneeksi hieman kevyempää kirjallisuutta ja avaamaan ennakkoluulojani nuorten kirjallisuutta kohtaan. Nuortenkirjaviikkojen säännöt ovat yksinkertaiset. Lue vähintään viisi kirjaa, jotka löytyvät kirjastosta vain ja ainoastaan nuorten puolelta, ei ainuttakaan kappaletta lasten tai aikuisten osastoilta sekä enintään kaksi kirjaa saa olla samalta kirjailijalta. Helppoa ja nopeaa.
Ja niinpä niin, hulluuksissani lähdin vielä mukaan yhteen haasteeseen, jossa haasteaikaa on vuosi. Yhden kaverini kanssa, innokas klassikkojen lukija hänkin, olemme jutelleet paljon näistä kirjoista. Mutta meillä on ongelma - emme lue samoja klassikoita ja puheet kääntyvät suuntaan ''miksi sinä nyt sen olet jättänyt lukematta'' ja ''etkö sinä nyt kirjoja osaa valita''. Hyvällä mielellä tosin. Nyt päätimme vihdoin saada edes muutaman saman kirjan luettua. Kumpikin sai antaa toiselle kolmen kirjan listan. Näiden kirjojen piti olla sellaisia, jotka on itse  lukenut ja pitänyt paljon ja näkee suorastaan välttämättömyytenä että toinen lukee ne, mutta ei ikinä muuten tulisi tarttuneeksi - ärsyttäväkin sai olla ja hieman myös ilkeä. Sivumääriä ei rajoitettu millään keinoin. Hihitellen ''sulle tulee mahtava vuosi'' kirjoitimme listamme. Minä velvoitin lukemaan Gertrude Steinin Idan, Giovanni Boccaccion Decameronen ja Volter Kilven Alastalon salin (sai olla ärsyttävä!). Minä sain vastineeksi - jännityksen ja epäuskon sekaisin tuntein - Ken Keseyn kirjan Kaksi lensi yli käenpesän, Anthony Burgessin Kellopeliappelsiinin ja järkälemäisen Stephen Kingin Sen. Yksi sääntö on ehdoton ja täydellisen joustamaton, kesken ei saa jättää.

Kommentit

  1. Huh, Alastalon salissa koukutti... tämä on niitä kirjoja, joihin en ole vielä uskaltanut tarttua. :) Nuortenkirjaviikko on kiva idea, pitäisi itsekin pitää sellainen. Oikein hyvää kesää, sinulla on jänniä lukusuunnitelmia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ''Jänniä'' lukusuunnitelmia, enpä tullut ajatelleeksi. Mutta ehkäpä näin on. Nuortenkirjaviikkoni pidän jo neljättä kertaa peräkkäin, toki saat tulla mukaan samoilla tai eri säännöillä. Minulla sana viikko on tarkoituksella monikossa sillä lukuaikaa on kesä-heinäkuu. Ja kyllä, Alastalo koukutti. Se on hieno kirja, joten lukemaan vain.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit