Liebster Award - tunnustus

Katriinalle suurkiitokset tästä tunnustuksesta. Oli iloinen yllätys.1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

1. Tack person som gick prisen för dig och sätt länk till hens bloggen.
2. Sätt pris till din bloggen.
3. Svar alla frågorna.
4. Berätta 5-11 blogger, som ger pris. Dem har under 200 läsarer.
5. Utfärd 11 frågor.
6. Skriv stadga till din skriften.
7. Berätta ur prisen dem, som du välj.
Katriina antoikin varsin kinkkisiä kysymyksiä, joiden parissa riitti pähkäiltävää, ettei kaikki vastaukset olisi olleet samanlaisia.
1. Pidätkö kauhukirjoista? Gillar du skräcklitteratur?
En ole juurikaan lukenut kauhukirjoja, muutaman lapsille suunnatun, mutta Stephen King jäi jo kesken. En siis voi sanoa pitäväni.

Jag har inte läste många skräckböcker, några barnsböcker, men Stephen Kings bok var inte min grej.

 2. Mikä on paras kauhukirja ja miksi? Vad är bäst skräckboken och värför?
Kuten jo todettu, en lue kauhua. Tähän mennessä on tutuksi tullut vain R. L. Stinen Goosebumbsit, joista Hän on kannoillasi ja Naamioitu kostaja - kirjoissa (en ole lukenut) on kyllä hienoin kansikuva, mutta sisällöltään ehkä Karmivat pianotunnit. Ehkä sen takia, että harrastan pianonsoittoa? Tiedä häntä. Omista hyllyistä löytyy Viemärin vaanija ja aikanaan olin hyvinkin innostunut koko sarjasta. Sittemmin se on jäänyt, mutta voisihan sitä joskus palata.

Jag har lärt känna R. L. Stines Goosebumbps-serie. I böckerna Hän on kannoillasi och Naamioitu kostaja (jag har inte läst) är finaste omslagsbild, men Karmivat pianotunnit är mest intressant. Kanske därför att jag spelar piano. Jag vet inte. I min egna hyllor är Viemärin vaanija och ibland gillade jag serien.

 3. Millaisista kauhuolennoista tykkäät lukea (esim. vampyyrit, kummitukset, zombiet, noidat, ihmissudet)? Har du någon skräckfigur som du gillar läser (till exempel vampyr, spöke, zombie, häxa, varulv...)
Kauhuolennot eivät itsessään kiehdo minua. Ihmissudet ja vampyyrit etäännyttävät entisestään kauhutarinasta. Eli jos lukisin kauhua, haluaisin nimenomaan realistisuutta, todellista maailmaa. Siitäkin voisi saada mitä tahansa tyylilajiin sopivaa irti - yliluonnollisilla elementeillä varustettu kauhu ei ole edes pelottavaa, koska siitä voi etäännyttää itsensä.

Nej, jag gillar inte skräckfigurer. Om jag skulle läsa skräcklitteratur, jag vill att sagor skulle vara realistiska. Skräcklitteratur med övernaturliga elementer är inte skrämmande, eftersom avlas kan distansera sig.

 4. Mitä Halloween aiheisia kirjoja suosittelisit muille? Vad böcker du rekommendera som tema är halloween?
Pyhäinpäivään tahi tuttavallisemmin kurpitsajuhlaan minulla ei ole mitään kirjaa suositeltavana. Aina voi kuitenkin ehdottaa Tsekkoslovakialaista kansansatua Kuolema kummina. Tämä ei ole kauhua, ei mitään erityistä kurpitsajuhlaluettavaa, mutta satuna varsin loistava.

Jag vet inga böcker som tema är halloween, men jag rekommendera Tjeckoslovakiens folksagan Döden som fadder, som är bekant också Grimms sagan. Dessa är inte skräcklitteratur, men den är jätte kul.

 5. Mikä on paras paikka ja hetki lukea kauhukirjoja? Vad är bäst plats och tid att du läser skräckböcker?
Jaa-a, en minä tähän mitään kykene vastaamaan.

Ojdå, jag kan inte svarar.

 6. Mikä kirja on saanut sinut oikeasti pelkäämään? Vad bok är sådan, att du fruktade?
En ole pelännyt mitään tarinaa. Totesinkin jo, että yliluonnollinen kauhu ei ole pelottavaa. Ei edes Kingin Se - kirja typerine pelleineen. Mielestäni oikeassa maailmassa on niin paljon kaikkea, että yliluonnollisuutta tähän ei enää kaipaa. Aikanaan etäännytin itseni fantasiasta. Shokeeraavimmat ja kauhistuttavimmat kirjat ja aiheet löytää kyllä ihan realistisuudesta. Hitler on tähän tarkoitukseen aivan omaa luokkaansa, ja koetapa lukea pedofiliasta taikka terrorismista. Ei jännittävyyttä kaukaa tarvitse etsiä, mutta pelko on silti väärä sana. Ehkä ennemmin inho tai jotain muuta sellaista.

Jag har inte fruktat när jag har läst. Jag tycker att övernaturliga skräck är inte skrämmande. I riktig världen är så mycket olika saker och händelser att jag längta inte övernaturliga elementer. Ibland läste jag så mycket fantasi, att nu orkar jag inte. Mest fruktansvärd böcker och temor kan hittar i realistiska böcker. Hitler är precis fruktansvärd, liksom pedofili eller terrorism också.

 7. Kuunteletko tunnelmaa luovaa musiikkia lukiessasi kirjoja? Lyssnar du musik när du läser böcker?
En pysty kuuntelemaan musiikkia, jos luen. Musiikkia kuuntelen toki muuten, mutta sen kanssa ei pysty keskittymään kirjaan. Otankin vapauden suositella hyvää musiikkia. Tällä hetkellä eniten kuulokkeistani kuuluu näitä: Klamydia on perseestä, Tänä yönä vien sut pois, Mä vaan pogoon, Minus Zero ja monia muita. Punk, noise ja moni muu (häiriöäänimusiikki) on parhautta musiikin saralla. Suomalaisista tulee kuunneltua eniten Klamydiaa, Pelle Miljoonaa, Apulantaa ja Satumnaisuutta. Ulkomaisista kestosuosikkiani Coca-cola 3:sta ja Rise Against, Merzbow, Death in June... On musiikki niin hienoa, näillä saa tunnelmaa aikaan.

Naturligvits jag lyssnar musik, men jag kan lyssnar om jag läser. Jag vill rekommendera några bra band och låter. Just nu lyssnar jag  mest: Klamydia on perseestä, Tänä yönä vien sut pois, Mä vaan pogoon, Minus Zero och många andra låter. Punk, noise och många andra musikstiler är min grej. Min favorit finländska banden är Klamydia, Pelle Miljoona, Apulanta och Satumnaisuus. Bästa banden i utomlander är min favorit Coca-cola 3 och Rise Against, Merzbow, Death in June... Musik är fin!

 8. Luetko kirjoja aina parhaillaan kuluvaan vuodenaikaan tai juhlapyhään liittyen? Läser du böcker som gäller årstid eller fest som är nu?
Voi en. En lue mitään vuodenaikaan katsoen, yleensä. Tällä hetkellä olen palannut Bröderna Lejonhjärtan maailmaan ja tutustun Kivun kauneuteen.

Nej. Jag läser någonting som gäller årstiden, vanligen. Just nu läser jag Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta på svenska och Taru Höykinpuros boken Kivun kauneus. Den innehåller några berättelser, annorlunda skrivarer, och tema är sadomasochism.

 9. Mikä kirjoihin liittyvä asia kauhistuttaa sinua eniten? Vad saker som gäller böcker skrämmar dig mest?
Yksi ''kauhistuttavimmista'' asioista on uutuuskirjojen pitkät varausjonot, jotka tulivat tutuiksi Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä - trilogian kohdalla. Ei läheskään sama kuin talsia kirjastoon tietäen, että siellä haluamani kirja odottaa. No ei vaineskaan - hienoa että kirjoja luetaan ja niitä varataan.

En saker som är skrämmande är den att jag måste väntar så länge om jag vill läser nyhetbok. Exempel, jag måste väntade länge när jag ville läsa Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. Den är inte samma sak än går i bibliotek och veta att bok som jag vill, väntar där. Nåjo, den är fin att människor läser böcker.

 10. Juhlitko riehakasta Halloweenia vai rauhoitutko pyhäinpäivänä vai kumpaakin vai ei kumpaakaan? Firar du halloween?
En juhli kurpitsajuhlaa, yleensäkään en pidä juhlien materiaalisuudesta, mitä pyhäinpäivä aika lailla on. Hyvä ruoka ja musiikki, sekä mukava kirja on aina paikallaan, oli mikä päivä tahansa. Enimmillään koristelen ruoan teemaan sopivasti.

Jag firar inte halloween. Jag gillar inte materialistisk fest. Både god mat och bra musik, också bra bok är alltid kul sak. Ibland användar jag halloweentema om jag gör mat.

 11. Minkä aihealueen kirjoja luet yleensä eniten? Om du läser böcker, vad är din favorittema?
Mitään tiettyä aihealuetta ei ole. Helppo on kuitenkin todeta, että hömppää en lue alkuunkaan ja chick lit on kauhistus numero yksi kera dekkarien. Kirjassa pitää olla ajateltavaa, pureskeltavaa ja ehkä jopa mahdollisuus järkyttyä - parhaimmissa kirjoissa vaikutus kestää usean päivän ajan. Gardellin Äkpkpk-trilogia sai aikaan kalvavan kylmyyden tunteen ja jokin toinen kirja taas järkyttää, esimerkkinä se Taisteluni, ja Timo K. Mukka herättää kirjoillaan jotain todella syvää. Kirjat ovat minulle mahdollisuus tutustua uusiin maailmoihin, näkökulmiin ja syventää käsitystäni maailmasta. Ne ovat jatkuvasti muokkaamassa maailmankuvaani, kirjojen avulla löydän uusia näkövinkkeleitä maailman tuijottamiseen. Täytyy  silti myöntää, että olen erittäin kiinnostunut kaikesta seksuaalisuuteen liittyvästä monimuotoisuudesta - sekä valoisalta että pimeältä puolelta. Sadomasokismi, prostituutio, pedofilia, fetissit, mutta myös varsin valtavirtainenkin ihmiselämän ilmeneminen saa minut intoutumaan ja kiinnostumaan. Pidän myös klassikoista esimerkiksi sen takia, että ne ovat aikalaisen kertomus omasta maailmastaan, ei niin kuin historiallinen romaani. On kuitenkin mielenkiintoista vertailla klassikkoa ja samaan aikaan sijoittuvaa historiallista romaania - kuinka näkemyksemme maailmasta ovat muuttuneet aikojen saatossa, mitä me pidämme arvossa jne. Realistisuus, usein myös rankkuus on minulle se juttu.

Jag har någonting favorittema. Den är lätt, att jag inte läser ''skräp'' (rolig men inte rationell) och chick lit och deckare är inte mina grejer. Jag gillar böcker som ger tankar och kanske de rubbar. Gardells Torka aldrig tårar utan handskar, Hitlers Mein Kampf och alla Timo K. Mukkas böcker är jätte effektfulla böcker. Böcker är möjlighet lära känna olika synvinklar och de bearbetar min världsåskådning. Jag måste tillstå att jag är jätte intresserad sexuals mångfald - både mörk och ljus sidor. Sadomasochism, pedofili, prostitution, fetischer men också särdeles mainstream livstil, är jätte jätte intressanta. Jag gillar jämföra klassiker och historiska romaner - hur vår åsikter har bytt, vad är viktig och värdefull och så vidare. Sanning och ocså hårda temor är mina grejer.
Yksitoista kysymystäni haastamilleni henkilöille / Min frågorna:

Du kan svarar på finska eller på svenska
1. Miksi pidät juuri kirjablogia? Varför har du bokblogg?
2. Luetko klassikoita? Läser du klassiker?
3. Mikä on paras klassikko, jonka olet lukenut? Vad är bästa klassiker, vars du har läste?
4. Pidätkö runoista tai näytelmistä? Gillar du dikter eller pjäser?
5. Blogiaikasi paras kirja? Miksi? Vad är bästa boken vars du har läst, när du har skrivit bloggen? Varför?
6. Kertoisitko jostakin sinulle tärkeästä kirjailijasta? Kan du berätta ur författare, som är bemärk för dig?
7. Haaveiletko oman kirjan julkaisemisesta? Miksi? Miksi et? Har du dröm att du skulle publicerar din egen bok? Varför? Varför inte?
8. Luetko muilla kielillä kuin äidinkielelläsi? Läser du andra språker än din modersmål?
9. Kertoisitko jonkin laadukkaan tietokirjan? Kan du berätta, vad är högklassig fackbok?
10. Mitä sinulla on kirjahyllyssäsi? Siis minkälaisia kirjoja? Vad har du i din bokhyllan? Alltså, hurdana böcker?
11. Mikä kirjoissa on parasta? Vad är det bästa med böcker?
Haastamani blogin pitäjät (ja perustelut, miksi juuri he):
Miskan blogiin löysin joskus kevättalvella ja luin viime kesänä blogin kokonaan läpi, aivan alkuhetkistä lähtien. Tällä nuorella miehellä on hieno kirjoitustyyli, arvostettava palo kirjoittamiseen (on niin hienoa, kun paistaa läpi se, että asiaan suhtaudutaan intohimolla, oli sen kohde mikä tahansa!), ja samaistuttavia mielipiteitä. Tätä blogia lukiessa tulee aina hyvälle mielelle.
Jokken kirjanurkka oli yksi ensimmäisiä blogeja, joita luin - jo silloin kun en vielä ajatellutkaan perustavani omaa. Jokken kirjoitusten mukana olen kulkenut ihan alkuvuodesta 2012. Hänen bloginsa ja kirjoituksensa herättävät minussa kunnioitusta, ja se on ollut yksi merkittävimpiä tienviitoittajiani omalla blogitaipaleellani.
Zephyrin blogi on myös jotenkin kotoisa, ja samalla kurkistus täysin erilaiseen lukuarkeen kuin minulla. Ehkä kiinnostukseni tätä blogia kohtaan lähtee siitä erilaisuudesta. Kirjanurkkauksen parissa olen saanut monia oivalluksia, ai tällaistakin kirjallisuutta on.
Yksi uusimpia löytämiäni blogeja on Lukupino, jossa mielenkiintoisella tavalla käsitellään kirjallisuutta ja kulttuuria. Monipuoliset aiheet ja näkökulmat innostavat minua. Erityisen innoissani olen upeasta esittelytekstistä minä-välilehdessä. Juuri näin! Lukeminen todella on paljon laajempaa kuin kirjat.
Annan blogin löytäessäni olin iloisesti yllättynyt, toinenkin klassikoiden lukija on täällä blogimaailmassa. Sittemmin kävi selväksi, että luemme aivan erilaisia klassikoita - hän lukee niitä kevyitä ja onnellisen elämän makuisia kun minä täällä tahollani synkistelen. Annan lukemat klassikot kuuluvat suurimmaksi osaksi kategoriaan ''minä en näitä lue'', mutta klassikoista lukee aina mielellään.
A room of my own är kul blogg, som jag hittade i sommar. Den har hjälpte mig studera svenska, jag har studerat många ord. Mrs Calloways bloggen är intressant eftersom jag kan hittar nya böcker som publicerar inte i Finland och lära känna andra svenskblogg.

Kommentit

 1. Suurkiitokset muistamisesta ja kirjoittamastasi. Minustakin Sahlmanin Lukupino on kiinnostava, ja siinä on tuoteita avauksia ja omaperäisiä ajatuksia. Samoin KIrjanurkkaus jo nimensäkin perusteella on mukava blogi :)

  Paneuden kysymyksiin rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Jään odottelemaan vastauksiasi.

   Poista
  2. Yritin jotain raapustaa, tyydyin suomen kieleen

   http://joklaaja.blogspot.fi/2015/10/agatha-christie-ruumis-kirjastossa.html

   Poista
  3. Hei, hienoa. Tuo ruotsiksi vastaamisen mahdollisuus oli toki tarkoitettu tuolle ruotsalaiselle haastetulle, mutta toki siitä saivat muutkin ottaa kiinni. Siis suomi on oikein hyvä.

   Poista
 2. Mukavaa, kun vastasit kysymyksiini! Vastaukset olivat mielenkiintoisia ja pohdiskelevia. Ne olivat myös aika erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että onnistuin siis kehittelemään vastaukset. Ei nämä kysymykset olleet kovin helppoja, koska en lue kauhua, kuten totesin.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit