Anförande mot hatprat / Puhe vihapuheesta
13.11.2015 Pariisista kantautui järkyttäviä uutisia. Marjatta, Kaisa Reetta sekä Miska ovat kirjoittaneet kukin omassa blogissaan hienot tekstit. Katsokaa niitä.
Minä pidin puhekurssilla pienimuotoisen vaikuttavan puheen, jonka tarkoituksena oli saada ihmiset ajattelemaan, kuinka helposti kuka tahansa voi joutua vihapuheen kohteeksi, ja että meillä kaikilla on vastuu.
Ensiksi alkuperäinen puheeni ja sen jälkeen vapaamuotoinen suomennos.
---
---
Du är terrorist. Du är fjolla. Du är flickpojke.
Många av oss har upplevt hatprat. Hatprat är ett uttryck som begränsar ditt liv - din rättighet att vara dig själv eller att bli hörd. Är du, din vän eller din släkting immigrant, flykting, kvinna, transperson? Tillhör du eller hen en sexuell minoritet eller är hen muslim, katolik, invalid och så vidare. Hatprat berör oss antingen rakt eller omständligt.
Man måste säga ett tydligt nej mot hatprat.
Vi kan fråga om måste vi behaga några människor som är intoleranta. Om du är tolerant måste du acceptera alla yttranden. Men det är inte så lätt. John Rawls har en teori om rättvisa. Han har sagt att vi måste få göra vad vi vill bara vi minns att alla människor har samma rätt. Fördragsamhet är inte samma sak som relativism.
Hatprat sårar människan men det förstärker också ojämlikhet i samhället. Det är mot mänskliga rättigheter och skapar fruktan. På en atmosfär där den har fruktan härskar, måste både minoritetgrupper och alla som pratar för dem vara tysta. Hatprat minska yttrandefrihet.
Tusentals människor får lyssna på hatprat i morgon. Vad gör du? Du eller din vän kan vara en av dem.
---
Sinä olet terroristi. Sinä olet hintti. Sinä olet transu.
Useat meistä ovat kokeneet vihapuhetta. Vihapuhe on ilmaisua, joka rajoittaa elämääsi - oikeuttasi olla oma itsesi tai oikeuttasi tulla kuulluksi. Oletko sinä, sinun ystäväsi tai sukulaisesi maahanmuuttaja, pakolainen, nainen, transihminen? Kuulutko sinä tai hän seksuaalivähemmistöön tai onko hän muslimi, katolinen, invalidi ja niin edelleen. Vihapuhe koskettaa meitä joko suoraan tai välillisesti.
Meidän täytyy sanoa selvä ei vihapuheelle.
Voimme kysyä, täytyykö meidän suvaita joitakuita ihmisiä, jotka ovat suvaitsemattomia. Jos sinä olet suvaitseva, sinun täytyy hyväksyä kaikki mitä sanotaan. Mutta se ei ole niin helppoa. John Rawlsin, yhdysvaltalaisen filosofin, keskeisimpiin ajatuksiin kuului niin sanottu vapausperiaate. Se tarkoittaa, että meidän täytyy saada tehdä mitä haluamme niin pitkään kuin muistamme, että kaikilla ihmisillä on sama oikeus. Suvaitsevaisuus ei tarkoita samaa kuin relativismi.
Vihapuhe satuttaa ihmisiä, mutta se vahvistaa myös epätasa-arvoa yhteiskunnassa. Se rajoittaa ihmisoikeuksia ja luo pelkoa. Ilmapiiri, joka luo pelkoa, saa sekä vähemmistöryhmät että kaikki heidät, jotka puhuvat vähemmistöjen puolesta, olemaan hiljaa. Vihapuhe vähentää sananvapautta.
Tuhannet ihmiset joutuvat kuuntelemaan vihapuhetta huomenna. Mitä sinä teet? Sinä tai ystäväsi voi olla yksi heistä.
---
Otin puheessani esiin John Rawlsin yhden ajatuksen, hänellä on useita muitakin hyviä. Kuten Popperillakin, joka jäi ulkopuolelle tästä puheesta. Suosittelen.
HYVÄ Lukumato! Kiitos, että julkaisit.
VastaaPoistaTässähän on juuri tärkein. Tämä puhe sopii aina, mutta juuri nyt se on ajankohtainen.
Tämä kävisi tällaisenaan esim. koulun päivänavaukseksi ja lehtikolumniksi.
Ja kuten suunnittelit, niin tästähän saa laajennettuna esseen, kun sinulla on noita tutkijoitakin tiedossa.
Onpa kiva, että järjestetään puhekursseja!
Kiitos, Marjatta. Kunhan saan pari esseetä väännettyä ensin alta pois, alan jatkokehittelemään tätä.
Poista