sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Karl Marx ja Friedrich Engels - Kommunistisen puolueen manifesti

Manifest der kommunistischen Partei (1848)
Painos: 2013
Kustantamo: Ntamo
Sivumäärä: 61
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

''Ja tämänpäiväinen näky on avaava kaikkien maiden kapitalistien ja tilanherrojen silmät näkemään, että nyt kaikkien maiden proletaarit ovat todella liittyneet yhteen. Olisipa Marx nyt vielä vierelläni nähdäkseen tämän omin silmin!'' (F. Engels, Lontoo, toukokuun 1. 1890)

Erilaiset aatteet ja niiden ilmeneminen ihmiselämässä on yksi mielenkiintoisimmista aiheista, jonka voi keksiä. Ne kertovat paljon siitä millaisia asioita ihmiset ovat pitäneet arvokkaina, miten he hahmottavat  maailman ja sen kuinka pitäisi toimia. Aatteet kertovat ihmisten yhdentymisestä, mutta myös erottautumisesta. Ne muokkaavat maailmankatsomusta ja voivat johtaa väkivaltaisuuksiin. Joidenkin aatteiden seurauksena maailma mullistuu, toiset jäävät lyhyiksi epäonnistuneiksi kokeiluiksi, toisia ei koskaan edes kunnolla kokeilla.

Kommunismi osaltaan kuuluu näihin  kaikkiin. Samalla kun kommunismi aatteena mullisti maailman, se jäi lyhyeksi kokeiluksi, jota pelättiin. ''Aave kummittelee Euroopassa - kommunismin aave. Kaikki vanhan Euroopan mahdit ovat liittoutuneet pyhään ajojahtiin tätä aavetta vastaan: paavi ja tsaari, Metternich ja Guizot, Ranskan radikaalit ja Saksan poliisit.'' Kommunismin historia on äärimmäisen mielenkiintoinen, mutta sitä ei tässä manifestissa käsitellä.

Manifestissa kerrotaan kuinka feodaaliyhteiskunnassa luotiin pohja porvari-proletaari -luokkajaolle ja kuinka porvarien harjoittama riisto johtaa vääjäämättä vallankumoukseen. Kiinnostavinta on ehdottomasti pohdinta siitä, miksi yhteiskuntamalli, jossa omistus kuuluu porvareille, on huono. Koska kyseessä on puolueen manifesti, käsitellään myös kommunistien suhdetta muihin työväenluokka-aatteisiin, joita arvostellaan rankalla kädellä. Tämä osio on tylsin, mutta kun mainitaan Proudhon (1809-1865), kiinnostus heräsi heti. Juuri viime päivinä olen perehtynyt siihen kuinka kommunismin ja anarkismin historia on samalla yhteistä, mutta kuitenkin hyvin erillistä. Kun jossain kohtaa manifestia mainittiin saavutettu kymmenen tuntinen työpäivä, ei voinut olla miettimättä Haymarketin verilöylyä 1886, anarkisteja, toista internationaalia ja vuotta 1889, jolloin päätettiin alkaa viettää vappua Haymarketin tapahtumien muistoksi.

''Vaviskoot vallassa olevat luokat kommunistisen vallankumouksen edessä. Proletaareilla ei siinä ole muuta menetettävää kuin kahleensa. Mutta voitettavana heillä on koko maailma.'' Välillä harhautuu ajattelemaan, mikä on ollut kommunismin perintö. Onhan Suomessa vielä tänä päivänä kaksi kommunistista puoluetta, KTP ja SKP. Mikä näiden puolueiden arvo on, vapautuiko proletaarit kahleistaan kommunismin vai jonkin muun vuoksi. Ennen kaikkea miettii sitä, mikä edustaa nykypäivän proletaareja.

Vaikka manifestia voi tulkita oman aikakautensa kontekstissa, minä mietin erityisesti nykypäivää. Luokkaerot ovat kaventuneet (uskoisin, faktaa ei ole), mutta silti kapitalistisessa yhteiskunnassa talouden heilunta vaikuttaa hyvinvointiin ja talouskasvun pakko johtaa vääjäämättömältä näyttävällä tavalla kohti ympäristökatastrofia. Taloudellinen eriarvoisuus kasvaa, ristiriitoja syntyy. Viime kuukausien aikana olen vakuuttunut siitä, että jossain päin maailmaa ihan lähivuosina syttyy kapina, se on vain ajankysymys, jos nykypäivän menoa ei saada taltutettua. Manifestin teksti vaikuttaa pelottavan ajankohtaiselta, tällä kertaa kahleissa ei kuitenkaan ole proletaarit.

Mietin Volgan lauttureita 1870-luvulla ja vuoden 2017 leipäjonoja.
Repin, Volgan lautturit, 1870-luku (Wikimedia)
''Mutta jotta voitaisiin sortaa jotakin luokkaa, täytyy tälle turvata sellaiset edellytykset, joiden puitteissa se voi ylläpitää ainakin orjan elämäänsä.'' Leikkauspolitiikka rävähti heti mieleen lukiessani tämän virkkeen. Jo ennestään köyhiltä ja pienituloisilta leikataan, ja keskustelu pyörii sen ympärillä, koska leikkaukset ovat menneet jo niin pitkälle, että edes elämän ylläpito ei ole enää mahdollista.


Paleface - Palamaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin