Jens Sigsgaard - Palle alene i verden

Tanskankielinen alkuteos (1942)
Sivumäärä: 46
Kustantamo: Gyldendal
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Sigsgaardin kirjoittama ja Arne Ungermannin kuvittama Palle alene i verden on rakastettu tanskalainen lastenkirja. Suomeksi se tunnetaan nimillä Ypö yksin maailmassa ja Olli yksin maailmassa. 

Tarinassa Palle näkee unta, jossa hän herää aamulla sängystään ja menee vanhempiensa huoneeseen — mutta vanhemmat ovatkin poissa! On kivaa olla täysin yksin kotona niin aikaisin aamusta. Palle myös tietää, ettei hän saa mennä yksin ulos kysymättä lupaa, mutta sillähän ei ole merkitystä, koska kukaan ei ole määräämässä; eikä ulkonakaan ole yhden yhtä ihmistä. 

Ypöyksin maailmassa oleminen vaikuttaa unelmalta. Voi mennä kauppaan ja syödä vapaasti suklaata ja hedelmiä. Voi ajaa bussia ja paloautoa kenenkään estämättä. Ja mikään ei estä hankkimasta isoa kasaa leluja ja tallomasta nurmikkoa, jota koristaa kyltti ''Græsset må ikke betrædes''. 

Äkkiä Palle myös huomaa, ettei olekaan niin auvoisaa olla yksin ja tehdä mitä huvittaa. Kukaan ei ole leikkipaikalla leikkimässä, joten keinulautaa ei voi käyttää, elokuvissa kukaan ei ole laittamassa elokuvaa pyörimään ja kun tulee nälkä, ei Palle osaa kokata. Siinä sivussa tulee kova ikävä kavereita ja vanhempia. 

Palle alene i verden on sympaattinen kirja, joskin sen tarina ja opetus tuntuvat kovin tutuilta. Aika moni on tainnut toivoa lapsena, että saisi tehdä ihan mitä ikinä huvittaa kenenkään estämättä. Näin muistelisin minäkin tehneen. Ungermannin kuvitus on yksinkertaista ja kaunista.

Teoksen kieliasu on suurimmaksi osaksi hyvin yksinkertainen. Löysin kuitenkin muutaman sanan, joiden merkitystä en suoraan tiennyt. Monet kohdat ovat myös hyviä lausumisen harjoittelua varten. Ääntämisen suhteen kieleni menee vielä hyvin usein solmuun, vaikka vaivattomasti luenkin erilaisia tekstejä. Sain kirjoitettua ylös myös joitakin lauserakenteita, joiden avulla voin monipuolistaa ja rikastaa kieltäni entisestään. 

Kommentit

Suositut tekstit