perjantai 1. marraskuuta 2013

(vk.44, Maanantai)

SHAKESPEARE, HAIRAUKSIA

The Comedy of Errors (1590-1594)
Suomennettu 1950
Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 71
Mistä sain? Oma kirjahylly

Koskapa omistan lähes kokonaan Shakespearen tuotannon, hetken mielijohteesta otin hyllystä Hairauksia-näytelmän. Uudemmissa suomennoksissa tämä tunnetaan nimellä Erehdysten komedia. Kuten yleensäkin Shakespearen kohdalla, kun istuin alas lukemaan, seuraavan kerran nousin vasta kun tarina oli lopussa. Shakespeareen ei vain voi koskaan kyllästyä.
    Hairauksia on asettelultaan onnistunut näytelmä. Muutamalla henkilöllä ja yksinkertaisella juonella on saatu aikaan kiinnostava ja hauska näytelmä, joka onnistuu viihdyttämään. Tapahtumat sijoittuvat Ephesoon, nykyisen Turkin alueelle.
    On kaksoset Antipholus Syrakusalainen ja Ephesolainen. Ja sitten kaksoset Dromio Syrakusalainen ja Ephesolainen, he ovat edellisten  orjia. Kummatkin parit ovat identtisiä keskenään ja he ovat päätyneet tietämättään samaan kaupunkiin. Siitä syntyy erehdysten sarja. Henkilöiden tuttavat tapaavat kaksosia vuorotellen ja antavat heille tehtäviä. Mutta mikään ei ota sujuakseen. Luullaan, että rahat ovat kadonneet ja laivaa ei olekaan hankittu. Vaikka kaikki onkin sekaisin, löytyy Shakespearelle ominaisella tavalla, hyvin yllättävin keinoin vastaus ongelmiin.
  Lyhyt ja yksinkertainen näytelmä. Shakespearen tuotanto on niin tunnettua, että arvostelulla on vaikea tuoda mitään uutta esille. Minä viihdyin tämän parissa, taattua laatua Shakespearelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin