(vk.12, sunnuntai)
TIMO K. MUKKA, TÄÄLTÄ JOSTAKIN

Suomenkielinen alkuteos (1965)
Painos: 1994
Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 208
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Timo K. Mukka ei pettänyt tälläkään kertaa. Hän on kirjoittanut erinomaisen kirjan. Samalla kykenen hyväksilukemaan tämän haasteisiin nuorena nukkuneet ja ihminen sodassa että juhlistamaan osaltaan Mukan 70-vuotis päiviä. 
     Mukka kuoli vain 28-vuotiaana. Hän nuoresta iästään huolimatta on kirjoittanut useamman kirjan.
     Täältä jostakin kertoo Matti K. Tullista, nuoresta alokkaasta, joka kokee että hänet on eristetty elämästään liian aikaisin. Hän kapinoi armeijaa vastaan kertoen olevansa pasifisti ja kommunisti. Koko kirja pyörii hänen ajatustensa ympärillä. Tulli ei suostu harjoittelemaan ja tekeytyy sairaaksi päästäkseen armeijan kurista hetkellisesti pois. Juonellisesti kirja ei ollut rikas ja monipuolinen.
     ''Kuten Mukalla aina myös tässä romaanissa ovat vastakkain rakkaus ja kuolema, järjestäynyt yhteiskunta ja yksilön sopeutumattomuus.'' (takakansitekstiä) Mukka käsittelee sitä, kuinka yhteiskunta on pakotettu toimimaan tietyllä tavalla ja ihmiset on laitettu samaan muottiin. Herkkä, helposti itkevä taiteilijapersoona ei sovi tähän yhteiskuntaamme. Armeijassa häpeillään alati itkevää Tullia ja naljaillaan hänen ammatillaan. Tärkeään rooliin nousee myös sodanvastaisuus ja (hetero)seksuaalisuus, jota Mukka käsittelee erittäin yksityiskohtaisesti. Tarina etenee pääosin johdonmukaisesti, mutta välillä hypättään aiheeseen, joka ei liity tapahtumiin lainkaan.
      Kykenen ymmärtämään miksi monet ovat kritisoineet Mukan tuotoksia ja suhtautuvat niihin inholla vieläkin. Kaikki se realistisuus, häpeilemättömyys ja kärjistäminen. Silti, syystä taikka toisesta selittämättömästä, minuun nämä tarinat vaikuttavat ja näen niissä niiden lumon. Ihania kertomuksia.    

Kommentit

Suositut tekstit