maanantai 14. huhtikuuta 2014

(vk.14, sunnuntai)
FEDOR DOSTOJEVSKI, KÖYHÄÄ VÄKEÄ
Бедные люди, Bednyje ljudi (1846)
Painos: 2008
Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 232
Mistä sain? Kirjastosta lainattu
 

Tutustumiseni Dostojevskiin (viime vuonna Rikos ja rangaistus) jatkui esikoisella Köyhää väkeä. Se sisältää Makarin ja Varvaran välisen kirjeenvaihdon. Käytän näistä henkilöistä vain etunimiä, sillä en ole ymmärtänyt vieläkään venäläisen nimistön hienouksia.
    Makar on rakkaudessaan omistautuvainen ja tekisi mitä tahansa Varvaran tähden. Hän ostaa makeisia ja kaikenlaista muuta turhaa, yli omien varojensa. Varvara taas yrittää toppuutella ja on moninpaikoin se järkevämpi osapuoli. Hyvin erilaisten, mutta kuitenkin samanlaisten henkilöiden kirjeenvaihto on aika mielenkiintoista luettavaa. Dostojevski kuvaa romaanissaan kirjan nimen mukaisesti köyhiä, vähäosaisia ihmisiä. Tapahtumia ei ollut paljoa, ja luulen ettei se ollut tarkoituskaan. Ennemmin, jos nyt lukisin kirjan uudelleen, lähestyisin sitä ihmisten persooniin painottaen enkä tapahtumiin itsessään.
    Se oli oma virheeni lukiessani, mutta se ei ollut ainoa syy miksi kirja ei onnistunut viehättämään. Luulen, että olisin tykästynyt, mikäli en olisi lukenut jo aiemmin Rikos ja rangaistusta. Toisaalta suomennos oli hyvin tylsä. Sanoista puuttui se ilmaisuvoima ja leikittely, mitä vanhemmissa suomennoksissa yleensä on. Paikoin tuntui kuin olisin lukenut asiatekstiä, en kaunokirjallista tuotosta. En ehkä kuitenkaan voi syyttävää sormeani kohdistaa itse suomentajaan, vaan siihen että jouduin valitsemaan uusimmman suomennoksen. Se ei sytytä, varsinkaan klassikoiden kohdalla. Tulin kuitenkin tutustuneeksi kirjeromaaniin, joita en ole ennen lukenut. Sinänsä siis hyvinkin mielenkiintoinen kokemus, joten voisin lukea tällaisia useampiakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin