keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Uudenvuoden toivotus ja vuoden viimeinen kirjallinen koonti

VUOSI 2014
Naurua, kyyneliä, ihmetystä, löytämisen riemua, tuskaa - tunteiden laaja kirjo on ollut läpikäytävänäni jälleen taivaltaessani kirjojen maailmassa. Olen etsinyt mahdollisuuksia, minkälainen blogi olisi juuri minulle se omin. Olen löytänytkin jotakin, mutta yhä edelleen, ehkä ikuisesti, etsin sopivinta muotoa.
Matkalla kohti kirjavuoden loppua olen kokenut kaikenmoista. Jälleen on aika tehdä tiivis katsaus vuoteni mieleen painuneisiin kohokohtiin.
Kirjoja luin tänä vuonna yhteensä 51. Sivumäärä on 11 605.
Tämän korkuinen pino tulee noin 11 000 sivusta. Kirjat eivät suinkaan ole samat kuin mitkä tänä vuonna luin, mutta sivumäärä on oikea. Pehmolelu on korkeudeltaan likimain 30 cm.

Uusia ja uusvanhoja tuttavuuksia tuli myös tänä vuonna hieno määrä, yhteensä 30/51. Jälleen siis yli puolet.
Tässä välissä haluan kiittää kaikkia lukijoitani kuluneesta vuodesta.


Vuosi alkoi valtavan tietokirjallisuusinnostuksen parissa. Viikolla 7 vietin hetken Tove Janssonin maailmassa, luin Taikatalven. Samalla lupailin, että jonkin muumiromaanin luen vielä tänä vuonna. Kuinkas sitten kävikään? En lukenut, kyllästyin koko muumeiluun. Vuoden lopussa lainasin Muumilaakson marraskuun, mutta siihen se jäikin. Tartuin sentään vielä viikolla 11 muumisarjakuvaan. Kuukausikoonnit aloitin myös vuoden alussa. Tapa on ollut hyvä ja jatkuu yhäkin. Maaliskuussa juhlistin Shakespearen juhlavuotta tekemällä blogiosion Shakespearen lumoissa. Se on loppuvuodesta jäänyt sille tasolle, että pari luonnosta roikkuu odottamassa. Blogiosio siitä huolimatta jatkaa, ei sen ole tarkoituskaan olla aktiivinen. Maaliskuussa luin pari ajatuskirjaa. Huhtikuun aikana aloitin kevätsään uhmaamisen ja siitä alkoi ulkolukukauteni, minkä huomaa jo kirjojen lukumäärässä (vaikka huhtikuu jäikin vähänpuoleiseksi). Toukokuussa vastasin lupaamaani kirjahylly-haasteeseen, joka sujuvasti tuli useamman kuukauden myöhässä. Samalla julistin oman aikarajattoman omahyllyhaasteen. Siinä tilanne tällä hetkellä on se, että olen lukenut kolme kirjaa, mutta lukemattomien määrä on mystillisesti lisääntynyt.  Tilanne on alkutilannetta ''huonompi''. Mites näin pääsi käymään? Olin aloittanut suuruudenhullun projektini Alastalon salin parissa. Kesäkuussa viikolla 22 julkaisin normeja haastavaa lastenkirjallisuutta-sarjan ensimmäisen osan. Toinen osa ilmestyi juuri vastikään. Viikolla 23 Alastalo oli luettu ja bloggaaja iloisen ylpeä. Viikolla 24 alkoi kolmannen kerran perinteiset kesän nuortenkirjaviikot. Kesän aikana osallistuin kahteen lukumaratoniin, kokemukset olivat ensimmäiset. Pika-arviot tulivat tutuiksi. Blogista muodostui myös muutakin kuin pelkkiä kirja-arvioita julkaiseva blogi. Elokuussa lähdin mukaan kirjakuva päivässä-haasteeseen. Syyskuun aikana tein blogin syntymäpäivätilastot. Haasteilu jatkui, kun minut haastettiin runoilemaan limerikki. Marraskuussa aloitin Dostojevski-projektin, jota pikkuhiljaa edistän. Ehkä olen valmis sitten ensi jouluna... Timo K. Mukan juhlakirjoitus ilmestyi joulukuussa. Juuri ennen jouluaattoa julkistin lukuiloa!-haasteen. Joulupaketista paljastui yksi kirja, J.P Koskisen Ystäväni Rasputin sekä kaksi kirjaisaa elokuvaa, Kirjavaras kartuttamaan englanninkielentaitoani ja Olivierin Hamlet muuten ilahduttamaan. Eniten yllätyin Hamletista, vaikka ei kai olisi pitänyt. Samaiset henkilöt kun ovat myös sonettien takana, eikä Shakespeareinnostukseni ole näkymättä jäänyt. Joulukuun lopulla tein jo perinteiseksi muodostuneen suuren lainapalautuksen, eli palautin kaikki kirjastolainat, olivat lukematta tai ei. Se tuo vapautuksen tunteen. Uusi vuosi aloitetaan puhtaalta pöydältä.     


 VUODEN SUOSIKKISITAATTI KIRJASTA

''You're born naked and the rest is drag.'' Suomeksi olet syntynyt alastomana ja loppu on dragia. Jotenkin tästä tuli se suurin suosikkini tämän vuoden kirjoista napatuista sitaateista, vaikka tuo olikin omistuskirjoitussivuilla eikä varsinaisesti tarinassa. Sitaatti päätyi myös yläkuvaani.
VUODEN PARAS KIRJA (kaunokirjallisuus/tietokirjallisuus)

Jonas Gardellin trilogiaa voin hyvällä syyllä nimittää tämän vuoden kirjatapauksekseni. Sen parissa koin tunteiden kirjon laidasta laitaan. Bloggaukset löytyvät täältä, täältä ja täältä.
Tiia Aarnipuun Sinivalkoisissa höyhenissä, Suomalainen drag ei koskaan ole päätynyt blogiini asti. Siinä on erinomainen tietokirja, juuri sellainen kuin vaadin viiden tähden tietoteokselta (tämän olisin antanut, jos arvostelun olisin tehnyt). Valitettavasti olen nyt uusinut kirjaa enimmäismäärän, joten se on pakko palauttaa. Kirjassa on enemmän sisältöä kuin puolelle vuodelle ehtii mahduttamaan. Opus päätyy käsiini taatusti useasti myöhemminkin.
VUODEN 2014 KAUNEIN KIRJAN KANSI
Jos viime vuonna mietin tämän tittelin saajaa hyvän tovin, tänä vuonna se ei vaatinut pohtimista. Oikeastaan tiesin jo silloin hyvin varmaksi, kun tämän kirjan luin, että se tulee komeilemaan tässä alapuolella.
Huomaako tiettyä yhteneväisyyttä viimevuotiseen?
VUOSI 2015
2015 on nimetty kirjan vuodeksi. Se tulee siis sisältämään paljon kirjallista ilotulistusta. Ensi vuoden teemaan sopii hyvin myös lukuhaasteeni lukuiloa. Vuodelle en anna taaskaan mitään valmiita suunnitelmia. Muutama lukuhaaste sopisi kuitenkin mukaan. Tällä hetkellä on kutina, että vuodesta tulee entistä kirjaisampi. Tutkimusmatka kirjallisuuden lähteillä jatkuu.
 HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

4 kommenttia:

 1. Oi ihania kirjallisia matkoja! Tunteiden tulvia ja loputonta taivallusta! Jatkakaamme tätä kiehtovaa matkaa :)

  Ja niin, hmm, mitenköhän minullekin käy aina niin, että hyllyn lukemattomat kirjat lisääntyvät lisääntymistään - siitä huolimatta, että joku niistä on koko ajan luettavana... Todella, todella mystistä.

  Onnellista uutta vuotta sinulle Lukumato!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania todella. Yllätyin oikein positiivisesti siitä kuinka paljon olen ehtinyt kokea vuoden aikana (eikä tässä edes ole kaikki), kun hetken pysähdyin miettimään. Tämä vuosi kun on ollut niin sirpaleinen kaiken mukaan mahduttamisesta ja aikatauluttamisesta. Kirjojen lisääntyminen on mystinen homma, jota en ole koskaan oppinut ymmärtämään.

   Oikein onnellista ja kirjan täyteistä uutta vuotta!

   Poista
 2. Hyvät uudet vuodet sinullekin! Ja tietysti paljon uusia lukuelämyksiä..

  VastaaPoista

LinkWithin