Lukuhaasteet 2018 (tietokirjahaaste ja anonyymi)

Päätin tovin harkinnan jälkeen laittaa liikkeelle kaksi lukuhaastetta. Onhan vuosilukuhaasteista tullut jo perinne blogissani enkä osannut päättää kumman haasteen haluaisin järjestää nyt ja kumman vasta vuoden päästä.

Tässä on vielä jonkin aikaa jäljellä ennen kuin Suomiko100-lukuhaaste loppuu. Sen suhteen julkaisen koontipostausten keräyskommenttikentän 5.12.

Olen tykästynyt tapaan, jossa lukuhaasteeni alkaa hieman ennen pahinta lukuhaasteiden päättymis- ja alkamissumaa, jolloin ihmiset ovat joka tapauksessa vääntämässä koontejaan ja miettimässä mahdollisia ensi vuoden haasteita. Jonkinlaista jaksottamista on kuitenkin harrastettava kun omallekin kohdalle vuoden loppuun osuu usein muutama koonti, joko osallistujana tai järjestäjänä.

Toinen ensi vuoden haasteista on lyhyt muutaman kuukauden kestoinen ja toinen totuttuun tapaan vuoden mittainen. Tapani mukaan pidän osallistumisen vaivattomana. Tarkemmat ohjeet ovat alapuolella kummankin haasteen kohdalla. Ilmoittautuminen alkaa nyt heti ja kestää haasteen loppuun asti.

Haastekuvia saa käyttää haasteeseen liittyvissä postauksissa.

Tietokirjahaaste

Kuva: Pixabay


Tiedätkö miten kettu elää? Kuka voisi olla arabialaisen filosofian suurin nimi? Mitä tehdään matrikkeleilla? Keitä olivatkaan vandaalit ja miten he erosivat nykypäivän vandaaleista? Tai ehkä sittenkin sinua voisi kiinnostaa gootin kieli tai teatteritutkimus.

Tietokirjallisuuden asema on lähellä sydäntäni ja sen puitteissa laitan aluille haasteen, joka kestää koulujen kevätlukukauden ajan. Se alkaa 8.1.2018, jolloin ainakin osa opiskelijoista on palannut joululomaltaan ja päättyy 10.6.2018 koululaisten kirmattua kesänviettoon, ylioppilaslakkien painuttua päähän ja yliopistolaisten promootiojuhlallisuuksien taas hetkeksi hiljennyttyä. Ottaen huomioon, että joillakuilla saattaa olla joko omia tai muiden valmistujaiskekkereitä, palautuspäivämäärä on hyvän tovin kesäkuun puolella.

Huolimatta omasta koulutustaustastasi ja sen teoreettisuudesta, olet lämpimästi tervetullut mukaan suorittamaan haastetta. Haasteessa on kolme eri tasoa, mikä mahdollistaa sen soveltumisen useimpien aikataulujen puitteisiin.

Yleinen kriteeri: elämäntapaoppaat tai ylipäätänsä oppaat ovat kiellettyä haastelukemistoa. Joka tapauksessa varsinkin elämäntapaoppaat niiden muodikkuudesta huolimatta.

Taso 1 (helppo)

Tällä tasolla luetaan ihan mitä tahansa tietokirjoja omien mieltymysten mukaan. Vähimmäisvaatimus on yksi luettu teos.

Taso 2 (keskivaikea)

Tällä tasolla luetaan mitä tahansa tietokirjoja tietyin aihepiirirajoituksin. Teosten tulee sijoittua vähintään kahteen eri kirjaston luokitusjärjestelmän pääluokkaan. Vähimmäisvaatimus kaksi luettua teosta.

Taso 3 (vaikea)

Taso kolme vaatiikin osallistujalta jo hieman enemmän. Vähimmäisvaatimus on kolme luettua teosta seuraavin rajoituksin:

- Vähintään kaksi eri pääluokkaa
- Vähintään yksi ei-populaari tiedekirja
- Vähintään yksi aihepiiri, josta et ennestään tiedä käytännössä mitään

http://ykl.kirjastot.fi/fi-FI/paaluokat/


Anonyymi

Kuva: Pixnio


Olen tovin hämmästellyt anonyymin kirjoittaman Herra Jackin ihmeellisen huoneen tavoittamatonta ja ennennäkemätöntä voittokulkua blogipostausteni armottomassa hierarkiassa. Se on yksitellen kiilannut liki kaikkien postausteni ohi, Teuvo Pakkalan Pikku ihmisten pitäessä silti kitsaasti kiinni omasta asemastaan.

Huolimatta Jackin menestyksen aiheuttamasta ihmetyksestä, tai ehkä osin sen takia, minua on kiinnostanut kovin anonymiteetti kirjallisuudessa. Anonyymiydessä on jotain salaperäistä, kiehtovaa ja ylitsepääsemättömästi luokseen kutsuvaa. Kuitenkin suurin osa kirjailijoista haluaa laittaa oman nimen komeilemaan kirjan kanteen, osa ehkä käyttää nimimerkkiä, mutta anonyymiys on monellakin tapaa äärimmäinen valinta. Samoin kuin nimimerkin kanssa, anonyymin teosta ei voi yhdistää tiettyyn kirjailijaan. Sen sijaan nimimerkin teokset voi yhdistää keskenään, mutta anonyymien ei, sillä heitä on samalla ''nimellä'' niin monta.

Kirjailijuus lienee ollut useimmille kustannussopimuksen tai omakustanteen tehneelle ihmiselle suuri haave ja pitkän tavoitteellisen työn tulosta. Senpä takia onkin kiinnostavaa, mikä saa ihmisen jättämään teoksen nimeämättä ja lisäämään sen anonyymien harmaalta vaikuttavaan massaan.

Pohdinkin sitä, onko olemassa joitain teemoja, jotka järjestään esiintyvät anonyymien teoksissa vai onko kyseessä yhtä laaja ja monipuolinen kirjallisuuskenttä kuin nimellistenkin teoksissa. Haluan myös nostaa tämän kirjallisuudessa hiljaiseksi jääneen ilmiön näkyville.

Jos myös sinä haluat mukaan anonyymiyden ihmeelliseen, tai sitten ehkä vähemmän ihmeelliseen, maailmaan, tässä olisi tarjolla haaste. Haaste alkaa 6.12.17 ja päättyy 5.12.18 eikä se vaadi kuin yhden kirjan lukemisen (vaikka Herra Jackin, hakutoimintoja käyttämällä löytyy useita muitakin).

Lisää haastetta: lue teos, jossa ainakin yksi hahmoista on anonyymi, ja pohdi bloggauksessasi hahmoanonyymiyden tuomaa lisää tarinaan.

Kommentit

 1. Osallistun Tietokirjahaasteeseen. Tavoittelen varmaankin keskivaikeaa tasoa, monet teemat kiinnostavat, mutta ei-populaareja tiedekirjoja en ole juurikaan jaksanut opiskeluaikojen jälkeen lukea. Mutta en vanno, voihan se olla, että innostun sittenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että tulet mukaan. Tässä on tosiaan hyvin aikaa päättää mille tasolle pyrkii.

   Poista
  2. Luin yhteensä viisi haasteeseen sopivaa kirjaa ja saavutin vaikeustason 2, sillä kaikki olivat populaareja esityksiä. Kiitos haasteesta!

   Kirjastoluokka 16 (Tietoteoria. Tiedeoppi)
   Kari Enqvist ja Janne Saarikivi: Ainoa mikä jää. Keskusteluja siitä, mikä on tärkeää (http://suketus.blogspot.fi/2018/01/kari-enqvist-janne-saarikivi-ainoa-mika.html)

   Kirjastoluokka 16.09 (Tieteen historia ja oppihistoria)
   Markus Hotakainen: Neroja vai mielipuolia (http://suketus.blogspot.fi/2018/02/markus-hotakainen-neroja-vai-mielipuolia.html)

   Kirjastoluokka 48.184 (Japani)
   Minna Eväsoja: Shoshin – Aloittelijan mieli (http://suketus.blogspot.fi/2018/05/minna-evasoja-shoshin-aloittelijan-mieli.html)

   Kirjastoluokka 50 (Luonnontieteet. Luonnonoppi. Luonnontutkimus)
   Morten A. Strøksnes: Merikirja (https://suketus.blogspot.com/2018/06/morten-strksnes-merikirja.html)

   Kirjastoluokka 52 (Tähtitiede)
   Neil DeGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille (http://suketus.blogspot.fi/2018/04/neil-degrasse-tyson-tahtitiedetta.html)

   Poista
  3. Kiitos osallistumisesta! Sinulla vaikuttaa olevan paljon mielenkiintoisia teoksia listallasi. Varsinkin Ainoa mikä jää ja Tähtitiedettä kiireisille voisivat kiinnostaa minuakin.

   Poista
 2. Minäkin osallistun Tietokirjahaasteeseen ja tuolle keskivaikealle tasolle yrittelen. Keväällä on vielä meneillään Naisen tie ja 1918-lukuhaasteet, joihin sopii tietopuolinen luettavakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. Hauskaa, että otat osaa tähän.

   Kummastakin haasteesta olen tietoinen ja 1918-haasteeseen myös osallistunut.

   Poista
  2. Luin haasteeseen kaksi kirjaa. Ensimmäinen on sisällissotateemainen kirjeenvaihto (luokka 92.7) ja toinen on yrttiviljelykirja (luokka 67.3). Tai ehkä tuo jälkimmäinen ei kuulu haasteen piiriin, se kun taitaa olla yrttiviljelyn opaskirja. Joka tapauksessa tämän postauksen lopussa on pieni haastekooste:
   https://kirjanpauloissa.blogspot.com/2018/06/sonja-lumme-sonjan-yrttitarha.html

   Kiitokset haasteesta!

   Poista
 3. Otan haasteen vastaan. Tavoittelen vaikeaa tasoa, t. dekkaristi, joka majailee osoitteessa pienisuuripiiri.blog.

  VastaaPoista
 4. Mukana tietokirjahaasteessa! Luen niitä aina satunnaisesti, mutta nuo rajoitukset saavat ehkä tarrtumaan sellaiseenkin jota ei muuten lukisi. :)

  VastaaPoista
 5. Mukana haasteessa! Tavoittelen varmaankin tuota keskivaikeaa tasoa, mutta saa nähdä miten käy, jos oikein innostun tietokirjallisuutta lukemaan! :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymiys on mielenkiintoinen aihe lukuhaasteeseen. Täytyypä pitää mielessä. Ajatuksiin nousee ainakin yksi kirjailija, jolla anonyymiys on vahvasti mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi hyvä syy lukea kyseessä oleva teos. Hienoa, että joku kiinnostuu Anonyymistäkin.

   Poista
 7. Minäkin voisin osallistua tietokirjahaasteeseen! Ja näin reteästi sitä vaikeinta tasoa tavoitellen, satun nimittäin pitämään tietokirjallisuudesta :D!

  Anonyymihaastekin saattaa kyllä kiinnostaa minua, jos satun löytämään jotain siihen sopivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, reteästi mukaan lähteminen kuulostaa hyvältä. Mitä tulee anonyymiin, siihen löytää yllättävän paljonkin luettavaa.

   Poista
 8. Uskaltanen ilmoittautua, sillä luen yleensä jonkin verran tietokirjoja, katsotaan miten nyt käy!

  VastaaPoista
 9. Tietokirjahaaste sopiikin juuri omiin lukutavoitteisiin, mukana siis. Kevät tapaa olla runsaamman lukemisen aikaa muutoinkin, joten haasteen ajankohta on erinomainen. Anonyymihaasteen pidän mielessä, olen aiemmin tainnut lukea vain yhden anonyymin kirjoittajan kirjan. Se oli Nainen Berliinissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että olette mukana, Arja ja Nellu. Ja Nellulle kiitos vinkistä anonyymihaasteeseen.

   Poista
  2. Nonni. Haaste jäi yhteen luettuun teokseen ja sekin kuuluu tuohon helppo-kategoriaan. Journalistista tyyliä lähentelevä Mari Mannisen Yhden lapsen kansa oli kuitenkin todella kiinnostava ja sen tärkein anti taisikin olla uusi näkökulma aiheeseen eli Kiinan yhden lapsen politiikkaan. Kiitos haasteesta! Jouduin huomaamaan, kuinka haastava tämä kirjallisuudenlaji minulle on. Aloitan tietokirjoja usein, päätän tuskin koskaan. Tämä koski aikanaan myös tenttikirjoja. Postaus kirjasta tulossa blogiin vasta hieman myöhemmin.

   Poista
 10. Mukana tietokirjahaasteessa keskivaikealla tasolla! Tavoitteena on lukea tänä vuonna enemmän tietokirjallisuutta, joten tämä haaste sopii siihen hyvin. Minulla ei ole omaa blogia mutta päivitän etenemiseni Twitter-tililleni @MariaKuutti

  VastaaPoista
 11. Hei, olen kirjannut kolme luettua, taso keskivaikea. http://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/p/meneillaan-olevat-haasteet_3508.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit