Kirjablogien epäsuosituin teos
50 kategorian listahaaste, johon olen osallistunut, on täyttynyt sen verran vauhdikkaasti, että minulle on tullut pieni halu täyttää se kokonaan. Ehkä listan kiinnostavin kohta on ''kirja, joka on saanut huonot arvostelut, A book with bad reviews''. Ei siis auttanut muu kuin selvittää mikä kirja on saanut ne kaikkein huonoimmat arvostelut suomen kielisissä kirjablogeissa. Tätä olen muutaman päivän tutkinut.
Vaikka muuten en ajatellut tehdä tämän haasteen suorittamisesta numeroa, ajattelin, että tämä voisi kiinnostaa muitakin.
Pääasiallisena lähteenä oli blogit, joissa käytetään tähtiarvostelua. Etsin jokaisesta tällaisesta ne kaikkein huonoimman pistemäärän saaneet kirjat. Mikäli arvostelun yhteyteen oli laitettu linkki toiseen arvosteluun, kävin myös lukemassa tähdettömiä tekstejä. Blogeja oli sellaisia, jotka ovat yhä hengissä, mutta myös jo lopettaneita. Varsin kattava matka teidän kanssabloggaajien blogihistoriaan.
Muutama asia pisti silmään. Ensinnäkin se, että tähtiarvostelu on selkeästi harvinaisempi tapa kuin pelkkä teksti. Toisekseen minä lienen ainoa, joka ei käytä tähtiä perinteiseen tapaan, jossa nelonen on vitosta huonompi. Bloggaajat ovat myös nähtävästi varsin lempeitä kirja-arvostelijoita, tuntevat kirjamakunsa hyvin tai sitten eivät vain bloggaa niitä huonoimpia kirjoja (vai osaavatko jättää kirjat kesken? - Ei kai nyt sentään.). Useimmiten annettu arvosana muistikuvieni mukaan oli kolme ja nelosta ja vitostakin oli kiitettävä määrä. Ykkösiä ei juuri lainkaan löytynyt.
Kirjoja oli varsin kirjavasti. Ei kaikki todella lue samoja kirjoja. Huonoksi oli koettu niin tunnettuja kuin ei-tunnettuja kirjoja ja muutama englanninkielinen löytyi joukosta. Kirjojen käsittelemät aihepiirit vaihtelivat, mutta kevyt hömppäkirjallisuus oli jatkuvasti yhden tähden arvoinen (mutta toki osa pitää tästäkin). Yleensäkin epäsuosituinta (tähtiä 1-2, joista kakkoset ei listalla mukana)kirjallisuutta olivat ne, joissa seksi oli vahvasti esillä. Mikäli tarkoituksenani olisi lukea kirja, jonka aihepiiri kuuluisi epäsuosituimpiin, täytyisi minun lukea teos, jossa yhdistetään seksi, sadomasokismi ja väkivalta - kaikki samassa kirjassa. Tällaisia alhaalla olevassa listassa on useampia.
Epäsuosituin kirjailija oli E.L. James Fifty Shades-sarjallaan. Kirjailija sai kaksi mainintaa tällä listalla, eikä muutenkaan arvostelut hyviltä vaikuttaneet. Sattumoisin James yhdistää arvostelujen perusteella sarjassaan juuri noita ylempänä lueteltuja kolmea epäsuosituinta aihetta.
Tällaiset kirjat listalle päätyivät:
Vain yksi kirja sai kaksi mainintaa, kyseessä on Gertrude Steinin Ida. Etsin myös enemmän tietoa kyseisestä teoksesta ja päädyin lukemaan luennosta, jossa käsiteltiin Idaa ja luennoitsija oli kertonut kyseessä olevan kaikkein raskain kirja, jonka hän on koskaan lukenut ja hän ei todellakaan tiedä mistä siinä kerrotaan. Myös monessa muussa paikassa valiteltiin kirjasta.
Luen siis Idan, sitten kun lukupinoni korkeus sen sallii. Katsotaan mitä minulle käy. Liitynkö tähän sankkaan joukkoon, vai pidänkö, niin kuin ihan muutama yksittäinen.
Huhhuh. En voi sanoa kuin että onnea valitsemallasi tiellä. :D En käytä itse tähtiä, mutta olen myös lukenut Idan ja kirjoittanut siitä: http://suketus.blogspot.fi/2012/12/kun-bloggaaja-kohtaa-kirjallisen.html
VastaaPoistaEn tajunnut yhtään mistä oli kyse. Huh. Vieläkin värisyttää.
Kiitos kommentistasi ja onnen toivotuksistasi. Sinun blogisi kuului noihin ''tähdettömiin, mutta linkattuihin'' ja näin ollen olen jo pariinkin otteeseen lukenut Ida-arvostelusi, kun tuli vastaan vielä erikseen tuosta lisähausta, josta kirjoitin tekstin loppupuolella. Kuten todettu, tämä oli varsin kattava matka blogeihinne.
PoistaOlen tuskaillut tuon saman kohdan kanssa, mutta tässähän on minullekin vinkkilista, josta voin poimia jonkun kirjan. :) Hih, taisit käydä minunkin blogissani, muutama kirja näyttää tutulta. :D Minulla jää potentiaaliset yhden tähden kirjat helposti kesken, mutta aina sitä joku tulee kahlattua loppuun asti.
VastaaPoistaSinunkin blogissasi vierailin etsimässä. Ja senhän takia listan julkaisin, että jokainen ei erikseen joutuisi tekemään tätä suurta, mutta kieltämättä mielenkiintoista tutkimusta. Hetken kävi mielessäni, että pitäisikö tästä tehdä sellainen tbr-lista ja lukea kaikki läpi, mutta taidan kuitenkin jättää välistä hullun ideani.
PoistaAika jännä, että Watersin Vieras kartanossa on päässyt tälle kyseenalaiselle listalle. Minulle on jäänyt muistikuva (joka tosin voi olla ihan väärä), että siitä ovat monet pitäneet. Itse en sille kauheasti lämmennyt, vaikka ei se huonokaan ollut. Keskinkertainen, vähän tylsä.
VastaaPoistaToisaalta itse en tähditä arvioita (paitsi Goodreadsissa, mutta sielläkin minulla on oma logiikka eli tähdet palvelevat lähinnä minua itseäni), koska koen sen liian vaikeaksi. :)
Niin, minua taasen ihmetytti eniten Tove Janssonin listasija, vaikka en voikaan sanoa omakohtaisesti pitäväni hänen tuotannostaan. Suurin osa noista olikin saanut huonon arvostelun vain yhdessä blogissa; Watersin olo listalla todennäköisesti saattaa tarkoittaa tätä.
PoistaJa ymmärrän myös tähtien puutteen, mutta näistä se oli helpoin tutkia.
Mielenkiintoinen selvitys! Pisteytän kirjat arvioissani, mutta todella harvoin tulee annettua häntäpään pisteitä. Olen opetellut jättämään huonot kirjat kesken (mikä ei aina onnistu) ja muutenkin valitsen luettavaksi kiinnostavan oloisia kirjoja. Piti oikein käydä tarkistamassa: olen antanut kahdesti kirjalle yhden pisteen (arvioita yhteensä 143 kpl). Ne menivät mainitsemallesi Fifty Shadesille ja Misha Defonsecan Susilapsi.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi (ja tervetuloa lukijoiden joukkoon). Ehkä hyvä, että en huomannut blogissasi tähtiä tai olisi ollut suuri vaara joutua lukemaan Fifty Shades. En haluaisi.
PoistaOn toki hyvä, että osaa jättää kirjat kesken - minä en oikeastaan koskaan sitä tee. Minua jotenkin kiehtovat ne kirjat, jotka saavat huonoja arvosteluja, mutta ovat kuitenkin päässet kustantamoiden seulan läpi. Mikä niissä on se, joka saattaa sykähdyttää.