tiistai 31. maaliskuuta 2015

Romaanihenkilöiden jäljillä-haasteen ensimmäinen vastaus

Rakas satuhahmo


Henkilön nimi: ''kuolema''

'' 'Kuka sinä olet?' Stepan kysyi epäluuloisena. 'Olen kuolema. Teen kaikista ihmisistä samanarvoisia', kuolema vastasi. 'Juuri sinua minä tarvitsen', Stepan kiirehti sanomaan. 'Sinä et välitä olenko köyhä vai rikas. Poikani kastetaan ensi sunnuntaina. Tule hänen kummikseen.' ''
Tšekkoslovakialainen kansansatu Kuolema kummina on jo joskus aiemmin vilahtanut täällä blogin puolella. Kyseinen satu tunnetaan myös Grimmin satuna, mutta juuri tämä versio on minulle kaikkein tärkein. Tarina sisältyy Yle-opetusjulkaisujen kokoelmaan Tarinoiden Eurooppa.
Tarina ei ole pitkä. Ilman kuvia sen mitta on juuri viisi sivua. Sisältöä on sitten senkin edestä. On köyhä perhe, johon syntyy kolmastoista lapsi. Lapselle yritetään kummiksi kuningasta, mutta yrityksen epäonnistuttua vastassa on laiha, kalpea mies harmaassa takissa - kuolema. Kuolema tarjoutuu kummiksi ja antaa lahjaksi Stepanille taidon parantaa sairaita. Jos kuolema seisoo vuoteen jalkopäässä, hänen antamalla yrtillä sairas parantuu, mikäli taas pääpuolella, sairasta ei voi enää pelastaa.

Kuolema on jäänyt mieleen, mutta erityistä syytä siihen ei taitane olla. Ehkä se osittain johtuu hahmon erottuvaisuudesta satuhahmojen joukosta. Lapsille suunnattu satu käsittelee kuoleman avulla monia tärkeitä teemoja, ja opettaa että hengellä - itsensä eikä toisen - ei saa leikkiä.

Vaikka kuolema onkin ennemmin tarinan sivuhenkilö, se näyttelee tarinassa yhtä suurta osaa kuin Stepan. Kuolema herättää tunteen ajattomasta viisaudesta ja järjenkäytöstä. Hän ohjaa, kun muut seuraavat vain tunteitaan. Kuoleminen on välttämättömyys.


--------
Haaste on lähtenyt The books of my life - blogista.

Tarkoitukseni on esitellä vähintään kaksitoista kirjallisuudenhahmoa tämän haasteen nimissä. Esittelyt voivat olla joko lyhyitä tai pitkiä, mutta vältän samalla juonipaljastuksia kirjasta, jossa henkilö esiintyy. Kirjoitukset ilmestyvät epätasaisin väliajoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin