Wiggo Wallensköld

(vk.12, keskiviikko)
Kuva on piirtämäni, eikä liity teokseen.
Monikielinen alkuteos (2005)
Kustantanut: Tampereen taidemuseo?
Sivumäärä: suomenkielellä n. 10
Mistä sain? Lainattu.
Wiggo Wallensköld on yksi suosikkitaiteilijoistani. Vaikka en ole koskaan nähnyt hänen maalauksiaan muuten kuin kuvina netissä ja kirjassa, ne onnistuvat sykähdyttämään jollain tavalla. Tämä kirja julkaistiin, kun Wallensköld valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2005.
     Kirja koostuu kahdesta osiosta, Wallensköldin haastattelusta ja jonkun (valitettavasti nimi ei ole muistissa) koostamasta tekstistä, jossa oli lähinnä hänen mielipiteitään ja perusteluitaan, miksi taiteilija oli oikea valinta tunnustuksen saajaksi. Kumpikin teksti on sekä suomeksi, ruotsiksi, että englanniksi. Kuvituksena käytetään, mitäpä muutakaan kuin, Wallensköldin omia teoksia.
     Kirja on hyvä perusteos, mutta harmittavinta on, että se on niin lyhyt. Olisi ollut kiinnostavaa perehtyä syvemminkin taulujen taustoihin. Jälleen kerran nälkä voimistui enemmän kuin sammui.
    Jokainen taulu on häiritsevä ja silmiä avaava. Ne ovat sellaisia, joita ei voi sivuuttaa. Ihmisen moninaisuus ja kehon luomat rajoitukset näyttäytyvät kaikessa, ensimmäinen kauneudessaan, jälkimmäinen kauheudessaan. Teosten ääressä katselija on kuin tirkistelijä toisen yksityiseen elämään. Samalla hahmo on katselijan edessä liikkumatta, jähmettyneenä paikoilleen, voimatta liikkua, sillä erilaisuuteen kiinnitetään katseet. Oma suosikkini on ''Starlight''. Maalaus on hyvin kaunis.

Kommentit

Suositut tekstit