Suvi Hurmelinna ja Stan Ström - Kipukynnys (tammikuun IYK)

Suomenkielinen alkuteos (2012)
Kustantamo: Into
Sivumäärä: 231
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Luin maratonin aikana Hurmelinnan ja Strömin Kipukynnyksen, joka on yksi IYK-listani teoksista. Olen juuri julkaissut listan blogin puolellakin tavoitteena saada näitä hieman aktiivisemmin luettua. Haluan kirjoittaa tästä teoksesta jotakin jo nyt, koska teos päätyi tammikuun listakirjakseni. Arvostelu on kuitenkin pakon sanelemista syistä tynkä. Varsinaisen pidemmän esseen julkaisen vasta kun siihen on mahdollisuus.  

Kipukynnys perustuu omakohtaisiin kokemuksiin. Teos kuvaa sadomasokistista suhdetta, jossa Mies on dominoiva ja Nainen alistuva osapuoli. Henkilöhahmojen nimiä ei kerrota.

Kirjan alku on varsin radikaali. Ensimmäinen luku menee heti itse asiaan, eli session kuvaamiseen. Sessiokuvausten lisäksi teoksessa on ihan henkilöiden arkielämän kuvaamista ja valistamista turvallisuusasioista. Feministinen näkökantakin on otettu mukaan. Tarinan seassa on pintapuolista pohdintaa siitä, onko naisen oikein nauttia alistettuna olemisesta ja naisen ja miehen nautinnon hyväksyttävyydestä.

Kirjan rakenne on monipuolinen. Tavallisen kerronnan lisäksi on myös sähköpostiviestejä ja tekstiviestejä. Kiinnostavaa antia tuo sekä Miehen että Naisen näkökulman esiin tuominen. Miehen ajatukset on kirjoitettu tummalla fontilla, Naisen himmeällä.

Teos nähdään helposti fantasiana ja pelkkänä pornona. Joka tapauksessa teos sisältää hyvinkin syvällistä materiaalia mm. vallan käsitteestä.

---------------------------
MUOKKAUS: Lupaamani pidempi teksti löytyy täältä.

Suomiko100, feministinen lukuhaaste ja IYK.
Suomiko100: sadomasokismi, avoimet suhteet
---------------------------

IYK-listaus (sivupalkissa enemmän)
Otan enemmän kuin mielelläni vastaan ehdotuksia listalle soveltuvista kirjoista. Kriteerinä kuitenkin pidän sitä, että teoksen on löydyttävä joko suomeksi tai ruotsiksi.

 1. Suvi Hurmelinna ja Stan Ström - Kipukynnys

 2. Matti Mäkelä - Rakkausromaani

 3. Outi Alanne - Neiti N:n tarina

 4. Martti Larni - Kuilu

 5. Markus Jokikokko - Haarautuva puu

 6. Timo K. Mukka - Tabu
 7. Markiisi de Sade - Filosofiaa budoaarissa

 8. Markiisi de Sade - De 120 dagarna i Sodom

 9. Pauline Réage - O:n tarina

 10. Anonyymi - Herra Jackin ihmeellinen huone

 11. Leopold von Sacher-Masoch - Venus turkiksissa

 12. Apollinaire - Hirveä Hospodar ja nuoren Don Juanin urotyöt

 13. Vladimir Nabokov - Lolita

 14. Elfriede Jelinek - Pianonsoittaja

 15. Elfriede Jelinek - Halu

Kommentit

 1. Olisin mielelläni lukenut enemmänkin ajatuksistasi. Kirjailijan ainainen uteliaisuus.

  - Stan Ström

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Osallistuin erääseen esseekilpailuun aiheella suomalainen eroottinen kirjallisuus. Kirjoittamassani esseessä keskityin eritoten Kipukynnykseen, eikä esseetä voi julkaista ennen kuin kilpailun tulokset varmistuvat. Todennäköisesti huhti-toukokuussa pääsen julkaisemaan laajemminkin mietteitäni kirjasta.

   Sen verran voin jo tässä välissä mainita, että pidin teoksesta. Luin kirjaa suhteellisen aktiivisesti puoli vuotta, joten kyllähän tästä riittäisi sanottavaa enemmänkin kuin kilpailuesseessäni sanon. Lukemisen jälkeen muistin teoksen jokaisen sanakäänteen hyvin yksityiskohtaisesti, nyt alkaa jo vähitellen unohtua. Realistinen kuvaus sadomasokismista on valitettavan vähäistä, joten käytän nyt mahdollisuuden hyväkseni, ja kiitän, että tämä on kirjoitettu.

   Käsittelen blogissani aihepiiriä paljon, joten varmasti tämäkin teos nousee vielä monta kertaa esiin.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit