Kun tabu on liian tabu. Nyt tarvittaisiin vinkkejä

''Ei, Suomessa ei ole yhtään vaiennettua vähemmistöä.'' No kyllä on, vaikka kuinka paljon.

Kuva Wikimediasta.

Olen viime aikoina etsinyt hullun lailla kirjoja, opinnäytteitä, väitöksiä, artikkeleita, ihan mitä tahansa kirjallista tai videota tietyistä aihepiireistä ja tietyistä näkökulmista Suomiko100-haastetta varten, mutta työ on ollut yhtä tyhjän kanssa. Kyseessä on kuitenkin sellaisia vähemmistöjä, jotka haluan välttämättä nostaa esille haasteen puitteissa. Vain ja ainoastaan pedofiliasta olen löytänyt mitättömän määrän tietoa - siitä kuitenkin siis jossain vaiheessa lisää.

Tällä hetkellä etsin seuraavia aiheita:


Parafiliat
- Erityisesti seuraavat:
 • Nekrofilia
 • Eläimiin sekaantuminen 1900-luvulla ja nykypäivän Suomessa
 • Ekshibitionismi, itsensäpaljastelu ja voyeurismi
 • Kopro- ja urofilia ym. eritefetissit
Suhdetyypit
- Erit:
 • Polyamoria
 • Korkeat ikäerot suhteessa (myös ageplay kelpaa aiheeksi)
 • Avoimet suhteet
Elämäntavat
 • Naturismi ja nudismi (yksi pro gradu löytynyt)

Vaiennettuihin vähemmistöihin yleisesti kuuluu se, että tietoa niihin kuuluvien ihmisten olemassaolosta on niukasti, jos lainkaan. Mitä muita vaiennettuja ihmisryhmiä Suomessa on? Keitä juuri sinun mielestäsi pitäisi nostaa esille?

Entä mistä vähemmistöstä haluaisit tietää enemmän tai haluaisit nostettavan esille? Lupaan lukea ja kirjoittaa haasteen aikana näistä pyydetyistä vähemmistöistä. Toki jos toiveita esitetään paljon, joudun mahdollisesti suorittamaan jonkinlaista karsintaa.

Kommentit

 1. Suomalaisilla poliitikoilla on useammalla nuori vaimo, joten heidän elämänkerroista löytyy runsaasti teoksia, Kekkonen, Lipponen, Niinistö jne. Samoin urheilijoista ja muusikoista, Einojuhani Rautavaara, kuvanveistäjistä ja taiteilijoista. Nuoria miehiä on ollut esim. Aira Samulinilla ja Kirsti Paakkasella, Paula Koivuniemellä, Katri Helenalla, Kata Kärkkäisellä ja Wilma Slizewskillä. Teuvo Lomanilla sekä naisia että miehiä. Alkaa kuulostaa seiskalta.
  Aika isosti ovat esillä julkisuudessa, joten ei ole vaiennettu ihmisryhmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä rajanveto on hankalaa sen suhteen, mitkä ihmisryhmät ovat vaiennettuja. Kyllähän sitä polyamoria, avoimet suhteet, korkeat ikäerot ja naturismi ovat julkisuudessa. Listalle sopivuutta mietin eritoten ikäeron kohdalla, mutta päädyin lopulta laittamaan, koska ikäerot suhteessa eivät ole kovin pidetty aihe. Jos miettii vaikka Kielletty rakkaus -sarjan paria, jolla oli 22 vuoden ikäero, niin aika paljon saivat inhoa päällensä. Inholla vaiennetaan. Mielestäni vaiennetamisen ei tarvitse olla niin syvää, että puhuttaisiin täydellisestä näkymättömyydestä, jotta ryhmän voi lukea vaiennetuksi. Sitten tulee myös kysymykseen se, mikä on korkea ikäero. Lähtökohtaisesti mielsin 30:stä vuodesta ylöspäin.


   Poista
 2. Aseksuaalisuus tuntuu olevan vähemmistö vähemmistön sisältä, enkä ole törmännyt ollenkaan aihetta käsittelevään kirjallisuuteen. Elämäni aikana olen nähnyt vain yhden ainoan aseksuaalisen henkilön haastattelun. Tunnen muutamia aseksuaaleja, ja olen kuullut heiltä, miten heitä ei välttämättä oteta tosissaan edes sateenkaariyhteisössä. Olisi siis mukavaa, jos heitä nostettaisiin esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin etsiä sinulle linkkiä varsin kattavalle sivustolle aseksuaalisuudesta, mutta se on nähtävästi suljettu. Haastatteluja on onneksi nykyään jo enemmän kuin yksi ja aiheelle aletaan avata silmiä.

   Toki nostan aiheen esille. Minulla on jo aika paljon tietoa valmiiksi ja hyviä kontakteja, joten haasteajan puitteissa saan tekstin ulos. Kiitos ehdotuksesta.

   Poista
  2. Joo, jopa SETAlle oli vielä hetki sitten vaikea sulattaa aseksuaalisuutta. Pidettiin lähinnä sairautena. Nyt ovat tarkistaneet kantaansa ja ainakin Helsingin SETAssa (HeSeta) on aseksuaalien ryhmä. Kiva, jos löydät aiheesta jotakin ja nostat esiin.

   Poista
  3. Setan suhteen olen ollut joskus hämmentynyt. Osin syynä kai voi olla sekin, että aseksuaalisuutta ei nähty seksuaalisuutena vaan ennemmin ''puutteena''. Onneksi ei enää. Piti oikein käydä tarkistamassa. Helsingin lisäksi aseksuaaleille löytyy omat ryhmänsä Jyväskylästä ja Pirkanmaalta. Monissa muissa jäsenjärjestöissä kaikki ihmiset kokoontuvat samassa ryhmässä seksuaalisuuteen katsomatta.

   Vähitellen näkyy muutosta, vaikka yhdenvertaisuuteen ja näkyvyyteen on varmasti vielä pitkä matka.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit