Jonas Gardell - Jenny

Ruotsinkielinen alkuteos (2006)
Kustantamo: Norstedts
Sivumäärä: 175
Mistä sain? Kirjastosta lainattu


''Jag visste att också fallna änglar finns.''


Jenny on vapaa jatko-osa Gardellin trilogialle Juhan elämästä Sävbyholmissa peruskoulussa. Tässä osassa katse käännetään kuitenkin Juhan sijasta Jennyyn, vakavasti koulukiusattuun tyttöön.

On kulunut 25 vuotta siitä, kun peruskoulun viimeinen luokka on jätetty taakse. Silloin aikanaan oli yksi perjantai-ilta ennen koulun päättäjäisiä, jolloin luokka kokoontui istumaan rannalle ja viettämään aikaa. Juha ei lähtenyt mukaan, mutta Jenny lähti. Se oli ainoa tapahtuma, johon hänet ikinä kutsuttiin. Nyt vuosia myöhemmin Juha sai tietää, että kyseisenä iltana oli tapahtunut kauheita - Jenny oli raiskattu - ja päätti lähteä selvittämään, mitä todellisuudessa tapahtui.

Teos liikkuu kahdessa aikatasossa. On Jennyn silmin kuvattu mennyt aika ja Juhan silmin kuvattu nykyaika. Kohtaamiset vanhojen luokkatovereiden kanssa ei välttämättä ole mitään lämpimiä, mutta vähitellen alkaa kaikki palaset loksahtaa kohdilleen. Lukijaa pidetään yksityiskohdista jännityksessä aina viimeiselle sivulle asti. Aivan lopussa vastataan myös siihen kysymykseen, joka lukijalle helposti jää edeltävistä osista. Mitä käy Jennylle, millainen aikuinen hänestä taustansa vuoksi kasvaa.

Jennyn raiskaus kuvataan suhteellisen yksityiskohtaisesti siihen nähden, että teos ei ole aikuisviihdettä. Huolimatta siitä, että raiskaus on hyvin raju (keppejä ja olutpulloja vaginassa, raskaaksi saattaminen), kirjaa ei kannata jättää hyllyyn. Teoksessa on paljon muutakin sisältöä, vaikka kyseinen kohta nouseekin tietynlaisena huippuna esille.

Kirjan ehkä järkyttävintä antia on raiskaajien vastuunpakoilu. ''Siitä on mennyt jo 25 vuotta.'' ''En mä raiskannut, koska pidin vain kiinni.'' Henkilöt ovat jo noin 40-vuotiaita, joten voisi kuvitella jonkinlaista vastuunkantoa. Ei siinä muuten mitään, mutta tässä teoksessa kyse ei ole vain fantasiasta, vaan kyseisen kaltaiset tilanteet voisivat olla aivan suoraan otettuja todellisesta elämästä. Jenny laittaa miettimään ihmisen pahuutta. On mielenkiintoista seurata miten eri tavoin eri ihmiset suhtautuvat menneisyyden muistelemiseen.

''Erik förblir tyst en lång stund innan han viskar: 'Den jävla barndomen.' De tre orden. Det är allt han säger.''


Kaikesta huolimatta teokseen on saatu jollain keinoin toivoa antava vire. Kaikessa realistisuudessaan kirja on hieno ja se antaa tarvittavan loppusilauksen sarjalle. Vielä kummajaisen kehiin astumisen jälkeen jäi kaipaamaan Sävbyholmin lasten seuraa. Jennyn jälkeen on valmis antamaan hyvästit, parempaa lopetusta sarjalle en olisi voinut kuvitella.

''Hon är här nu, och allt det hemska har inte hänt, eller rättare sagt: det har hän, men i kväll får vi glömma för en stund, eller rättare sagt: vi får minnas, men att minnas ska inte göra ont.''

------------
Aikaisempien osien arviot:
Koomikon synty
Kummajainen astuu kehiin

Teosta ei ole suomennettu.

Kommentit

Suositut tekstit