Karen Vad Bruun - Stjernestøv, Den store chance

Tanskankielinen alkuteos (2016)
Kustantamo: Corto
Sivumäärä: 75
Mistä sain? Ilmainen e-kirja

Netistä löytyy sivusto, joka tarjoaa tanskankielisiä lastenkirjoja ilmaiseksi luettavaksi kesä- ja talvilomilla. Vaikka nämä toki ovat suunnattu ensisijaisesti tanskalaislapsille, niitä pääsee lukemaan mistä päin maailmaa tahansa.

Valikoin luettavakseni Den store chance -teoksen, jonka päähenkilöt Lulu ja Selma rakastavat näyttelemistä. Lulu on erityisen kiinnostunut elokuvista kun taas Selma haluaa mieluummin näytellä teatterin lavalla. Tämä ei kuitenkaan vastustele, kun Lulu löytää ilmoituksen elokuvan koenäytöksistä ja houkuttelee Selman mukaansa osallistumaan.  Kun lopulta vain Selma pääsee jatkoon seuraavaan vaiheeseen, Lulu tulee niin vihaiseksi ja pettyneeksi, että ystävysten välit alkavat rakoilla.

Teoksessa on monia hyviä teemoja. Se käsittelee niin haaveita, teatteri- ja elokuvamaailmaa kuin ystävyyssuhteitakin. Teemoja käsitellään ymmärtäväisesti ja julkisuushaaveita tuomitsematta.  Siitä olinkin erityisen iloinen lukiessani, ettei lapsen haaveita mitätöidä ja julkisuuden ilot saavat näkyä, mutta silti tuodaan rehellisesti esille myös elokuvien tekemiseen liittyvät negatiiviset puolet - jatkuva kilpailu ja odottaminen.

Monitahoisuuden lisäksi teos on helppolukuinen. Se on suunnattu 8-11 -vuotiaille, joten jonkinlaista lukutaitoa ymmärtäminen vaatii. Kielenopiskelijan näkökulmasta lauserakenteet ovat yksinkertaisia ja sanasto kehittävää.

Kyseessä oli ensimmäinen tanskankielellä kokonaisuudessaan lukemani romaani. Tätä ennen olen lukenut vain lyhyitä artikkeleita tai muita tekstinpätkiä. Ilmavat sivut ja miellyttävä tekstinasettelu auttoivat jaksamaan kokonaisen romaanin loppuun asti. Olen huomannut, että kaunokirjallisia teoksia on vaikeampi lukea vieraskielisinä kuin tieteellistä tai muuten asiapitoista tekstiä.

Tällä hetkellä teos ei ole enää saatavilla netistä eikä Suomen kirjastolaitoskaan tätä tarjoa. Den store chance on sarjan aloitus osa ja minua jäi harmittamaan, että en voi lukea viimeisiä osia. Aloitus oli riittävän kiinnostava herättämään mielenkiinnon jatkoakin kohtaan, mutta ihan niin paljoa en kuitenkaan innostunut, että maksaisin kaukolainaamisesta.

Kommentit

Suositut tekstit