Ken Kane - Houkutuslintu (IYK)


Racket Babe (1965)
Painos: 1974
Kustantamo: Turun Viikkolehti
Sivumäärä: 165
Mistä sain? Omista hyllyistä


Minut voidaan laskea jonkinlaiseksi korkealaatuisen, yhteiskunnallisesti kantaaottavan pornokirjallisuuden harrastelijaksi. Tämän takia tulin tulokseen, että minun täytyy tutustua myös lajin kioskiversioon. Kun vielä sattumoisin tuli vastaan Kanen teos Houkutuslintu, en voinut ohittaa mahdollisuutta saada se luettavakseni. Houkutuslintua ei saakaan kuin kolmelta yliopistokirjastolta, joista kahdesta vain lukusalikäyttöön. Kyseessä on siis harvinaisuus!

Lyhyt pyrähdykseni kioskikirjallisuuteen osoitti, että tältäkin saralta voi kyllä saada luettavakseen jotain, joka täyttää kriteerini riittävän kiinnostavasta opuksesta, mutta kovin suurta laatua ei näytä olevan soveliasta odottaa. 

Teoksen päähenkilö on Connie, Magnoliassa asuva parikymppinen tädin kanssa elävä orpo. Hän on pienen kylän kummajainen, josta on puhuttu jo iät ja ajat. Connieta kuvataan teoksessa sanoilla torjuttu, yksinäinen, katkera ja kaunis. Tädiltään Connie ei saa rakkautta ja sen vuoksi hän on ajautunut etsimään korvaavaa lämpöä ja välittämistä irtosuhteista ja prostituutiosta. 

Connie tapaa sotilas Derekin ja viettää tämän kanssa aikaa markkinoilla. Tällöin hän rakastuu ensimmäistä kertaa. Kaikki tapahtuu kovin nopeasti ja jo parin päivän jälkeen Derek ja Connie ovat valmiita menemään naimisiin. Derek ei kuitenkaan saavu sovittuna päivänä, joten Connie päätyy jälleen ajautumaan vanhan elämänsä pariin ja rikoksen tielle. Tätikin heittää Connien pois kotoaan. 

Houkutuslinnun tarjoama ajankuva on mielenkiintoinen. Toiveissa on nähdä vilahdus alushameesta tai sukankauluksesta. Jotain varsin perinteiseltä tuntuvia elementtejä löytyy myös. Teoksessa esimerkiksi korostetaan sitä kuinka Connien rinnat ovat kasvaneet jo aikaisemmin kuin muiden, aivan kuin se olisi jonkinlainen merkki paremmuudesta. Kane korostaa myös todellista mieheyttä ja naiseutta, mutta mikä hänen mielestään tämä todellisuus on, jää hieman hämäräksi.

Toisaalta vankilassa Connien harrastaessa lesboseksiä, sitä pidetään outona ja epänormaalina. Kane myös kirjoittaa lukijalle huojentavaksi tarkoitetun lausahduksen, että vankilaolosuhteet saa kaikkea outoa mieleen ja siltikin voi olla ihan ''normaali'': ''Nyt hän saattoi ymmärtää, että normaalit naiset kuten hän antautuivat lesbolaiseen rakasteluun, kun heidät oli suljettu vankilaan.'' Kyseinen lesboseksikohtaus on muutaman rivin mittainen, mutta silti englanninkielisen alkuteoksen kanteen on näyttävästi painettu mainoslauseena ''hän myi rakkautensa . . . naiselle vankilassa''. Heterosuhteeseen päätyminen parantaa tästä hurjasta hairahduksesta ja viimeistään perheen perustaminen voisi hävittää viimeisetkin 'outouden' rippeet ja seksuaalisen aktiivisuuden naisesta. Hohhoijaa. 

Sujuvasta tekstistä on kuitenkin täysin turha haaveilla, vaikka juoni onkin hyvin vetävä. Tönkköä dialogia, lyhyitä lauseita, huonoja sanajärjestyksiä ja muita vastaavia löytyy paljon. Viimeistään siinä vaiheessa kun huomaa, että takakannen teksti on jostain eri tarinasta kuin Houkutuslinnusta, alkaa kyseenalaistaa kuinka vakavasti teos on tuotu Suomen markkinoille. Tuntuu, että tässä on tuotettu vähällä rahalla huonoa laatua, mutta jota kuitenkin vielä pystyy lukemaan. En tiedä alkukielisestä tasosta, mutta suomennosta olisi kuitenkin voinut terävöittää. Tosin tässä on voinut olla tarkoituksena tavoitella mahdollista alkuteoksen tönkköyttä, en tiedä. Toisaalta tällainen tönkköys vähäisissä määrin on myös sympaattiselta tuntuvaa, onhan kyseessä kioskikirjallisuus. 

Kommentit

Suositut tekstit