30 päivän kirjahaasteTämä haaste on kiertänyt blogeissa, joista sen olen löytänytkin. Tarkoituksenani on päivittäin vastata yhteen kohtaan( postaus kuitenkin ilmestyy vasta viikonloppuna)- kattavammin kuin tässä koonnissa. Koska vasta nyt näin tämän, olen lyhyesti vastannut kymmenen ensimmäiseen, niin luontevasti pääsen jatkamaan tästä eteenpäin.
Aiheet ovat:
Day 01 – Best book you read last year
Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times
Day 03 – Your favourite series
Day 04 – Favourite book of your favourite series
Day 05 – A book that makes you happy
Day 06 – A book that makes you sad
Day 07 – Most underrated book
Day 08 – Most overrated book
Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Day 10 – Favourite classic book
Day 11 – A book you hated
Day 12 – A book you used to love but don’t anymore
Day 13 – Your favourite writer
Day 14 – Favourite book of your favourite writer
Day 15 – Favourite male character
Day 16 – Favourite female character
Day 17 – Favourite quote from your favourite book
Day 18 – A book that disappointed you
Day 19 – Favourite book turned into a movie
Day 20 – Favourite romance book
Day 21 – Favourite book from your childhood
Day 22 – Favourite book you own
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read
Day 25 – A character who you can relate to the most
Day 26 – A book that changed your opinion about something
Day 27 – The most surprising plot twist or ending
Day 28 – Favourite title
Day 29 – A book everyone hated but you liked
Day 30 – Your favourite book of all time

Day 01 – Best book you read last year (Paras kirja, jonka luit viime vuonna)Luin viime vuonna vaikka kuinka monta todella hyvää kirjaa. Mahdotonta niistä on yhtä suosikkia valita, mutta että en tule toistamaan liikaa itseäni, sanotaan nyt vaikka Ivanhoe.

Walter Scottin kirjoittama teos on upea ja todentuntuinen kuvaus keskiajan ritareista. Se sopi myös hyvin viehtymykseeni romantiikan aikaisiin kirjoihin. Luin kirjaa yli kuukauden ahkerasti, mutta vaikka se olikin hidasta, oli kirjalla paljon annettavaa. Yksi syy miksi annan Ivanhoelle tämän paikan on myös se, että tulin ylpeäksi itsestäni kun sen sain luettua. Se on ihanan hidastempoinen kirja, jossa ei juurikaan tapahdu mitään.

 

Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times (Kirja jonka olet lukenut yli kolme kertaa)

Näitäkin riittää useampi kappale, joten otan vapauden mainita useamman. Näitä ovat esim. Shakespearen sonetit (luen niitä joka hetki), Surkeiden sattumusten sarjan Ankea alku (yli 20 kertaa). Sonetit veivät sydämeni täysin. Sain sen joululahjaksi muutama vuosi sitten ja vuoden päästä siitä oli jo kannet puolittain irti ja kansipaperi rispaantunut reilusti, huolimatta että käsittelen sitä hellemmin ja varovaisemmin kuin muita kirjojani. Se on minulle niin tärkeä. Kontaktimuovilla päällystämisen jälkeen se näyttää ulkoa taas kuin uudelta. Ankean alkukin oli tullut joskus lahjaksi. Inhosin sitä sen surkeuden tähden. Kerran useampi vuosi sitten minulla oli kuitenkin lukeminen loppunut ja kirjastot kiinni. En halunnut olla viikonloppua lukematta ja tartuin pakon sanelemana kyseiseen kirjaan. Luin sen lähes yhdeltä istumalta.

Day 03 – Your favourite series (Suosikkisarjasi)

Nytkin on pakko ottaa vapaus mainita useampi. Aloitetaan Surkeiden sattumusten sarjasta, josta kerroinkin jo edellisessä tekstissä jonkin verran. Ei siitä sen enempää, mutta pidin todella paljon myös muista osista ja erityisesti toisesta nimeltä Käärmekammio.

Toinen sarja on Holly Blackin ja Tony DiTerlizzin kirjoittama Spiderwickin kronikat, joista on oikeastaan ilmestynyt kaksi erillistä sarjaa. Ensimmäisen sarjan luin hetkessä (viisi osaa). Ilo olikin suuri, kun toinen sarja alkoi ilmestymään. Olin niin innoissani, että kävin joka päivä kirjastolla kyselemässä koska seuraava osa ilmestyy, ja kun sain tietoon päivän, juoksin heti kun oli mahdollista kirjastolle. Kirjat olivat aina vasta päällystämisvaiheessa ja minä vain odotin vieressä, että saan sen lainattua. Ylpeänä voinkin nyt sanoa, että tämän kirjaston kappaleet olen lukenut ennemmin kuin kukaan muu. Sen jälkeen ne olivatkin yli puolivuotta niin, että niitä ei näkynyt hyllyissä lainkaan.

Day 04 – Favourite book of your favourite series (Paras kirja suosikkisarjastasi)

Ankean alun suosikin mainitsinkin jo, mutta Spiderwickistä se oli Rautapuu, joka on ensimmäisen sarja neljäs osa. Valitettavasti en enää muista mitä siinä tapahtui. Haluaisin löytää tämän sarjan kokonaisuudessaan joku päivä hyllyihini, merkitsee minulle sen verran paljon.

Day 05 – A book that makes you happy (Kirja, joka teki sinut iloiseksi)

Tällä kertaa sanon, että Folk och rövare i Kamomillastad, jonka olen lukenut kaksi kertaa suomeksi ja kerran ruotsiksi. Ruotsinkielisestä versiosta pidin enemmän. Tästä tulee lähiaikoina pidempi arvostelu, kunhan saan aikaiseksi. Luin pari viikkoa sitten tämän Egnerin kirjan ruotsiksi ja sen jälkeen olen huomannut hyreileväni rövarnasvisaa useita kertoja.


Day 06 – A book that makes you sad (Kirja joka teki sinut surulliseksi)

Varsinaisesti surulliseksi en ole tullut mistään kirjasta. Joskus muutama kyynel on vierähtänyt poskille, mutta tasan kerran olen vollottanut ja reilusti. Silloin kun luin John Greenin Tähtiin kirjoitettu virheen. Ensimmäiset parisataa sivua nauroin ja viimeiset sata itkin taukoamatta, että välillä ei edes nähnyt tekstiä ja kirja oli pakko laskea käsistä. Ilta venyi pitkäksi ja varoin lukemasta muiden nähden. Koskettava kirja, vaikka surullinen en ollutkaan.


Day 07 – Most underrated book (Aliarvostetuin kirja)

Vänrikki Stoolin tarinat. Siihen harva vapaaehtoisesti tarttuu, mikä on erittäin harmittavaa. Mielestäni se on ihana kirja ja olenkin lukenut sen kaksi kertaa kokonaisuudessaan ja pitänyt eniten Sven Dufvasta. Ymmärrän hyvin, jos joku ei siitä pidä, mutta yleensä ennakkoluulot vaikeuttavat jo pelkästään siihen tutustumista.


Day 08 – Most overrated book (Yliarvostetuin kirja)

Moni varmasti tulee pettymään tähän vastaukseeni, mutta sehän on vain oma mielipiteeni, elikkä Harry Potter. Elokuvista pidän kyllä, mutta kirjat eivät ole enää niin hyviä. Siis lukuun ottamatta ensimmäistä Viisastenkiveä. Sen lisäksi olen lukenut kaksi seuraavaa, mutta neljännessä alkoi jo maistua puulta. En ymmärrä sarjaan kohdistuvaa valtaisaa suosiota.


Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving (Kirja, josta et kuvitellut pitäväsi, mutta piditkin)

Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe on ainoa joka tähän sopii. Minua suorastaan ärsytti tarttua siihen - taas joku kirja jossa on vain jotain tyhjänpäiväistä höpinää. Mutta tartuin kirjaan kuitenkin ja jouduin perumaan puheeni heti ensihetkistä alkaen. Kirja olikin huippu. Opinpa ainakin, että etukäteen ei kannata mitään jyrkästi tuomita. Nyt voi kuitenkin pohtia, että olisiko kirja ollut sittenkään niin hyvä, jos olisi alkuodotukseni olleet positiiviset.


Day 10 – Favourite classic book (Suosikki klassikkosi)

Tällaista kysymystä ei saisi koskaan tulla klassikkobloggarille eteen, ei ikinä. Miten valita kymmenistä kirjoista se yksi ja paras? Sellaista ei ole, ei vaikka kuinka ajattelisi.Kuvat ovat näiltä sivuilta:
Kirjasampo
leenalumi-blogi
antikvaari.fi
wikipedia
wsoy
bibli


Kommentit

Suositut tekstit