(vk. 51, perjantai)

Shakespeare, Kuningas Richard toinen
 King Richard II (1594-1595)
Painos/Suomennettu 1950/1903
Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 107
Mistä sain? Oma kirjahylly

''Vaikk' olit mulle vihollinen vento, sinussa näkyi ylvä hengen lento.''
Jälleen kerran tartuin Shakespearen näytelmään - tällä kertaa ensimmäiseen kuningasnäytelmääni. Yle Teeman Shakespeareviikkojen ansiosta televisiosta tulee kerrankin hyvää ohjelmaa (jotka kaikki ovat menneet nauhalle) ja tästä syystä haluan myös lukea näytelmän ennen kuin katson jotain sihen liittyvää. Ensimmäiseksi valikoitui siis Kuningas Richard toinen, Ontto kruunu - ohjelman ensimmäinen päähenkilö.
   Näytelmä rakentuu taas erilaisista suurista ja ajattomista teemoista; vallanhimosta, kostonhimosta, tekojensa seuraamuksista vastaaminen, itsensä hyväksyminen ja anteeksianto. Löytyi myös hauska viittaus äidinkieleen, että oli pakko hieman naurahtaa. Siis, että äidinkieli on sydämen kieli, ei välttämättä se mitä on oppinut ensimmäisenä puhumaan ja tätä kieltä on arvostettava.
   Kuten yleensä, Richardissa ei ollut juonta, jota voisi lähteä selittämään. Mielenkiintoa entisestään lisäsi vielä se, että tämä on yksi niistä näytelmistä, joka on saanut epäilemään onko Shakespeare kirjoittanut itse nimellään julkaistuja näytelmiä. Mikäli Shakespearen salaisuus kiinnostaa, siitä löytyy jonkin verran lähteitä, esimerkiksi Erlend Loen Shakespearen salaisuus.

Kommentit

Suositut tekstit