(vk.7, sunnuntai)
TOVE JANSSON, TAIKATALVI
Trollvinter (1957)
 Suomennettu 1991
Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 132
 Mistä sain? Kirjastosta lainattu

''Kautta aikojen muumit ovat nukkuneet yli talven, marraskuusta kevääseen. Mutta eräänä talvena tapahtuu sellaista, mitä ei ole nähty ei kuultu siitä päivin, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko heräsi, eikä saanut enää unta. Näin alkoi Muumipeikon taikatalvi. Kevään tultua Muumipeikko saattoi sanoa: >>Nyt minulla on koko vuosi. Talvikin.>>''
(takakansiteksti)

Tämän kuluvan vuoden aikana on tullut kuluneeksi sata vuotta Tove Janssonin syntymästä ja päätin minäkin osaltani osallistua tähän juhlavuoteen. Näin ollen kävin kirjastolla ja lainasin Taikatalven. En ole koskaan oikein välittänyt muumikirjoista, aina kun olen aloittanut, on myös jäänyt kesken; enkä kyllä Janssonin mietteistä muutenkaan. Nyt päätin pakottaa itseni lukemaan enkä odottanut mitään erityisen mielenkiintoista kokemusta.
    Päädyin Taikatalveen muutamista eri syistä. Olin ottanut selvää netistä etukäteen Toven elämästä, tämä vaikutti kaikkein eniten saaneen vaikutteita kirjailijan omasta elämästä. Halusin kirjan, jossa oli mukana Tuutikki-hahmo, jonka esikuvana on ollut Janssonin kumppani Tuulikki Pietilä. Minua kiinnosti millä tavoin tämä hahmo oli luotu. Kun on talvi, sopii hyvin lukea talvikirjoja. Yksi syy sekin oli. Kaikkein eniten valintaan lopulta vaikutti se, että tätä sanotaan yhdeksi Janssonin syvällisimmistä kirjoista.
    Taikatalvi kertoo Muumipeikosta, joka herää talviuniltaan eikä enää nukahda uudestaan. Ensimmäinen talvi, kun joku muumi on hereillä, on pelottava. Kaikki tuttu ja turvallinen on peittynyt lumella. Muumipeikko kaipaa jotain tuttua henkilöä, joka voisi tuoda turvallisuuden tunnetta. Muumimamma ei herää, nukkuu vain. Muumipeikko pääsee poistumaan talosta ja tutustumaan talven ihmeisiin ja uusiin tuttavuuksiin. Talvi onkin oikeastaan hienoa aikaa.
    Tarina ei ole pitkä, mutta sivumäärä on onnistuttu käyttämään tehokkaasti. Yllätyin, kuinka miellyttävä tämä tavallaan kasvukertomus oli. Tulen varmasti lukemaan muitakin muumikirjoja tämän vuoden puolella, sen verran hyvä tunne jäi.


Kommentit

Suositut tekstit