Kioskikirjallisuuden klassikko: Cotton karkaa haudasta

Julkaistu: 1980
Kustantamo: Kolmio-kirja
Sivumäärä: 62
Mistä sain? Mökkilukemistoa
Jerry Cotton on saksalainen usean kirjoittajan kirjoittama tarinalehti, jonka 2500. numero ilmestyi vuonna 2005. Osa näistä lehdistä on suomennettu. Cottonia lukiessa harmitti, että tämän tyyppisiä tarinalehtiä ei enää julkaista. Nykyisinhän kauppojen lehdet tuntuvat jakavan vinkkejä vain laihdutukseen ja terveelliseen elämäntapaan (yleistän jonkin verran) ja ne harvat tarinat ovat joutavanpäiväistä jorinaa. Cottonit voisivat olla oivaa luettavaa myös heille, jotka eivät liiemmin lue - lyhyitä, jännittäviä, nopeatempoisia ja hauskoja, mutta ei raakoja ja mässäileviä, joten myös ala-asteikäisillekin niitä voisi ehkä tarjota.
Alussa Cotton on kollegansa Walshin kanssa auton sisällä upotettuna suohon, Walsh on ehtinyt jo tajuttomaksi ja Cottonin on saatava kummatkin maanpinnalle tai seurauksena on kuolema. Suohautahan on turhan kostea G-miehen kuiville luille. Ponnistelujen jälkeen kumpikin pääsevät pois suosta ja ambulanssi saadaan hälytetyksi paikalle.
Mutta kuka onkaan tämän takana? Siitä on Cottonilla jo aavistus. Samaan aikaan erään yrityksen talous on alkanut merkittävästi heiketä ja yrityksen omistajien sukulainen napattu lunnasvaatimuksilla. Rikosvyyhtiä selvitetään ajaen hienoilla autoilla, joita kuvaillaan viimeisen päälle rekisterinumeroita ja bensan kulutusta myöten.
Lehden otsikko on hämäävä. Suohautaa käsiteltiin vain noin viiden sivun verran, ja edes sitä kuinka Cotton todella joutui sinne auton sisällä jäi epäselväksi. Lopputarina käsitteli jo muita asioita.
Kieli on varsin hauskaa, siitä voi antaa lisäarvoa tarinalle ja tokikin suomentajalle, jonka nimeä ei kerrota. Kaikkein kiintoisin tältä kantilta on kuitenkin Cottonin sisältämä varsin nerokas järjenjuoksu, josta paras menee suurin piirtein näin:
 ''Jotain täytyi olla tehtävissä, tai jos ei olisi, niin sitten ei olisi mitään tehtävissä.''

Kommentit

Suositut tekstit