Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta


Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice -blogista.

Tai no, minä huomasin tämän tempauksen vasta päivän myöhässä. Hyvän asian puolesta voi kuitenkin laittaa kortensa kekoon ihan milloin hyvänsä.


Miksi kirjastot tulisi säilyttää jokaisessa kunnassa?

- Kirjasto luo tasa-arvoa. Jokainen huolimatta taloudellisesta tilanteestaan, ulkonäöstään, iästään tai mistään muusta henkilökohtaisesta syystä on tervetullut kirjastoon. Tämän soisi olevan mahdollista asuinpaikasta riippumatta. Alueellinen eriarvoisuus vähenee.

- Kirjasto tukee ihmistä ja tuottaa palveluita jokaisessa elämänvaiheessa olevalle. Lapsi saa tukea kielelliselle kehitykselleen ja mielikuvitukselleen, opiskelija löytää materiaalia koulutehtäviinsä, aikuinen saa työkirjallisuuttaan. Vanhuksille kirjasto voi olla ainoa paikka, jonne mennään ihmisten ilmoille.

- Kirjaston tuottama kohtaamispaikka ja tieto, rauhalliset työtilat yms. vähentävät osaltaan syrjäytymistä ja kehittävät sivistystä.

- Kirjastosta voi lainata nykyään myös pelejä, musiikkia, urheiluvälineitä... Näin se voi tavoittaa myös heidät ketkä eivät lue ja kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan ilman, että tarvitsee hankkia omia varusteita.

- Kirjasto säilyttää kulttuuriperintöä ja pitää kirja-alaa vireänä.

- Vaalii monikielisyyttä ja kielitaitoa.

- Kirjastossa voi käyttää tietokonetta. Tiedonhakutaito ja tiedonlukutaito kehittyvät valvotussa ympäristössä.

- Kirjasto luo ympäristöä myös muulle taiteen ja kulttuurin osa-alueelle. Taidenäyttelyt, konsertit yms. tarjoavat ihmisille matalankynnyksen paikkoja esitellä omia taitojaan ja saada osansa kulttuurin tuottamasta hyvinvoinnista.

- Kirjaston tärkeä tehtävä onkin juuri yhdistää ihmisiä, tarjota luettavaa ja myös ne rauhoitetut työtilat. Tämä toteutuu hyvin monissa kirjastoissa.

- Kirjastot lisäävät työllisyyttä.

Mitä minä olen saanut kirjastoilta?

- Lukuharrastukseni alku ja säilynyt kiinnostukseni kirjoihin on pitkälti hyvin tavoitettujen kirjastopalveluiden ansiota. Kiinnostava kirja on ollut aina tarjolla, vaikka ei pystyisikään aina ostamaan sellaista. Olisin lukenut taatusti vähemmän muuten.

- Äidinkielen taitoni ja suullinen sekä kirjallinen ilmaisuni on kehittynyt ja kehittyy huomattavasti kirjojen ansiosta.

- Kirjastot ovat tarjonneet paikan rentoutua.

- Tarjonneet klassikot ja niiden vanhat painokset. Olen oppinut sujuvasti lukemaan myös vanhaa suomen kieltä.

- Löydän myös vaativampia nuotteja pianolle.

- Saanut tukea ja materiaalia vieraan kielen opintoihini (kiitos siis niille kirjastoille ympäri Suomen, jotka ovat avustaneet ruotsin opinnoissani). Kirjastolta saan tähän pitkältikin materiaalit. Liian vaikean kirjankin voi palauttaa ja katsoa jotakin helpompaa.

- Lisänneet ymmärrystäni ympäröivästä maailmasta, vaikka en matkustaisikaan maapallon toiselle puolelle.

- Ja niin paljon muuta ettei palstatila voisi riittää.

Säilytetään kirjastot.

Kommentit

  1. Lukumato, hienosti koottu! Samaa mieltä kaikesta.

    VastaaPoista
  2. Hieno koonti! Kirjastot tarjoavat niin paljon enemmän kuin pelkkää lukemistoa, vaikka sekin on tietysti olennaista ja tärkeää. Sievä pikkukirjasto kuvassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Pitihän sitä jonkinmoinen kuva tuhertaa, jottei ihan ilman kirjastokuvaa olisi tarvinnut olla.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit