Lukumadon ensimmäinen e-kirja

Julkaistu: 2009
Sivumäärä: 86
Mistä sain? Ilmainen e-kirja netistä / Itä-Suomen yliopisto


En ollut ajatellut tarttuvani kovin herkästi e-kirjaan, mutta koska kiinnostava teos löytyi ainoastaan tässä muodossa, eikä lainkaan painettuna, päätin ottaa haasteen vastaan ja katsoa miltä sähköisen kirjan lukeminen tuntuisi.

Kirja koostuu esipuheesta, liitteistä ja kahdeksasta luvusta. Ne käsittelevät metafysiikan teorioita ja muutosta aina Parmenideesta (n. 540 - 480 eaa) Collingwoodiin ja Wittgensteiniin 1900 - luvulle. Tekstin mukana piirtyy selkeä peruskuva tästä kehityskaaresta metafyysiikan kulta-ajoista, kiinnostuksen lopahtamisesta ja sen uudelleen palaamisesta.

Eri aikoina on kiinnostanut eri asiat metafysiikan alalta. Yhteisenä kaikille voisi pitää sitä, että yritetään etsiä sitä perustavinta todellisuutta - niitä asioita, jotka muut tieteet, kuten fysiikka, olettaa. Antiikin aikana oltiin kiinnostuneita erityisesti maailman perusaineksesta, josta maailma koostuu. Aristoteleen käsityksen mukaan oli neljä alkuainetta: maa, tuli, ilma ja vesi ja nämä elementit voivat muuttua toisikseen. Varhaiset filosofit etsivät kuitenkin vain yhtä alkuainetta, mistä maailma koostuu. Esimerkiksi Thalesin mukaan kaikki mikä on olemassa, on oikeastaan ja alun perin vettä. Klassisen luonnonfilosofian huippu ja loppu sijoittuu Herakleitoksen ja Parmenideen aikaan. Herakleitos yritti todistella muutoksen puolesta, kun taas Parmenideen mielestä muutos ei ole todellista. Myöhemmin Platonin tavoitteena oli sovittaa Parmenideen ja Herakleitoksen vastakkaiset näkemykset yhteen.

Kirjaa oli ilo lukea, se sisälsi todella paljon mielenkiintoista tietoa ilman tyhjäkäyntiä ja turhaa jaarittelua. Jokainen sivu oli täyttä asiaa; ne oli luettava kunnolla, jotta ymmärtäisi mitä kirjassa myöhemmin sanotaan. Sajama ja Aalto-Heinilä ovat onnistuneet kirjoittamaan kirjan, joka tarjoaa kattavat perustiedot metafysiikasta, ja jonka lukemalla on helpompi jatkaa muuhun aihetta käsittelevään kirjallisuuteen. Ehkä hienoisena kritiikkinä voisi ilmaista, että osa lauseista on rakennettu hieman oudosti ja vaikeasti ymmärrettävästi - pienellä muokkauksella saman asian saisi sanottua ymmärrettävämmin.

E-kirjan lukeminen oli paljon helpompaa kuin olin kuvitellut. Se ei ollutkaan sellaista tuskaista ja jatkuvasti ongelmia sisältävää, mutta silti yhä edelleen koen perinteisen kirjan paremmaksi. E-kirja ei ole omalle lukutavalleni se soveliain. Tykkään selailla kirjaa, tehdä yleiskatsauksia ja palailla aina vähän väliä taaksepäin tarkistamaan mitä aikaisemmin sanottiinkaan - varsinkin tietokirjassa, mutta myös kaunokirjallisessa teoksessa. Tämä selaileva lukutapa oli huomattavasti haasteellisempi sähköisessä kirjassa. Yritä nyt sieltä etsiä rullaamalla hiirellä tai sormella, sitä yhtä tiettyä kohtaa. Paperikirjassa voisi kääntää sekunnissa sata sivua kerrallaan. Kokeilin eri laitteita kirjan lukemiselle - tietokonetta, kahta eri tablettia ja älypuhelinta. Älypuhelin osoittautui heikoimmaksi, varsinkin kun tiedostoa ei oltu muokattu mobiililaitteelle sopivaksi. Kerralla näkyi vain hyvin pieni pätkä tekstiä ja sitä sai olla jatkuvasti siirtelemässä. Ajatukset keskeytyivät lukemiselta jatkuvasti. Toinen tableteista ei ikinä edes onnistunut lataamaan teosta - se ruksutti tunnin, kunnes ruutuun ilmaantui lataus epäonnistui - teksti. Kolmannellakaan yrittämällä kirja ei auennut. Toinen tabletti olikin jo ihan mukiinmenevä vaihtoehto - kevyt kantaa ja näytölle mahtui riittävä määrä tekstiä. Tämä olikin käytössä silloin kun luin kirjaa muualla kuin kotona. Lopulta kaikkein paras laite, jolta luin suurimman osan kirjasta, oli tietokone. Tekstiä näkyi ruudulla kunnollinen määrä, hakuominaisuuksilla oli jo suhteellisen vaivatonta etsiä haluamansa kohta - varsinkin kun tein vihkoon samalla muistiinpanoja, joten tiesin mitä löytyi mistäkin alaluvusta, ja tietokoneen näyttö oli säädettävissä sopivaan kulmaan helpommin kuin muissa laitteissa. Toki tietokone tuotti ongelman silloin kun luin kirjaa sängyssä ja yritin samalla kirjoittaa muistiinpanoja vihkoon. Pöydän ääressä  istuen (mutta myös sängyssä lukiessa) tietokone vei ylivoimaisesti voiton.

E-kirjasta ei muodostunut sellaista lukumuotoa, jonka valitsisin, jos tarjolla olisi myös perinteinen paperiversio, mutta en kuitenkaan näe mitään estettä miksen lukisi sähköisenä sellaista teosta, joka on ainoastaan netissä. 

Kommentit

Suositut tekstit