perjantai 10. tammikuuta 2014

(vk. 2, tiistai)

PAULO COELHO, VALON SOTURIN KÄSIKIRJA 

(Kuva on Bazar-kustannuksen sivuilta, en saanut kirjaa kuvattua 'kameraongelmien' vuoksi)

Manual do guerreiro da luz (1997)
Suomennettu 2003
Kustantamo: Bazar
Sivumäärä: 150
Mistä sain? Kirjastosta lainattu
''Toisinaan Valon Soturista tuntuu, että hän elää kahta elämää yhtä aikaa. Toisessa niistä hän joutuu tekemään sellaista mitä ei halua ja taistelemaan ihanteiden puolesta joihin ei usko. Mutta on toinenkin elämä, ja sen hän löytää unelmistaan, kirjoista, tapaamistaan ihmisistä jotka ajattelevat hänen laillaan. Soturi antaa kahden elämänsä lähentyä toisiaan. ''Silta yhdistää sen mitä teen siihen mitä haluaisin tehdä'', hän ajattelee. Vähitellen hänen unelmansa alkavat hallita hänen päivittäistä elämäänsä, kunnes hän huomaa olevansa valmis siihen mitä on aina halunnut. Tarvitaan siis vain hieman uskallusta - ja kahdesta elämästä tulee yksi.''
Elämän viisauksia, niitä sisältää tämä Paulo Coelhon kirjanen.  Kirja alkaa hyvin salaperäisesti, jatkaa samalla linjalla ja päättyykin niin. Loppu on hyvin kaunis. Valon Soturin kirja sisältää siis yhden sivun mittaisia kirjoituksia siitä kuka on Valon Soturi ja mistä hänet tunnistaa sekä neuvoja hyvään elämään.
     Kirjan johdannossa kerrotaan, että jokainen syvällä sisimmässään tietää mikä Valon Soturi on - se joka kykenee ymmärtämään elämän ihmeen, taistelemaan uskomansa asian puolesta loppuun asti ja sen jälkeen kuulemaan kellot, jotka soivat meren syvyyksissä. Tämän äärimmäisen kauniin ominaisuuden saadakseen riittää, että etsii elämän totuutta ja maistaa sen makeutta. Näin ollen me jokainen kykenemme siihen.
            Coelhon viisaudet ovat heppoja ymmärtää, mutta niistä voi löytää joka hetki uusia merkityksiä. Näin hän on onnistunut erinomaisesti tehtävässään. Toisaalta kirja ei eroa juurikaan sitaattikokoelmista, jonkinlaista yhteyttä olisin kaivannut eri tekstien välille. Romaanin tapaan lukeminen ei siis ole paras mahdollinen valinta. Ihmiselle, joka pitää aforismeista, elämän tarkoituksen pohtimisesta ja filosofiasta, Valon Soturin käsikirja antaa varmasti paljon. Ainakin minulle.
Vaikeaa olisi valita parhaimpia toteamuksia, joten tässä muutama ilman mitään erityistä valintaperustetta:
~ Valon Soturi tietää mitä tahtoo, eikä hänen tarvitse selitellä.
~ Kun Soturi ei ole onnellinen auringonlaskun nähdessään, jotain on vialla.
~ Valon Soturi uskoo. Koska hän uskoo ihmeisiin, ihmeitä alkaa tapahtua. Koska hän on varma, että hänen ajatuksensa voivat muuttaa hänen elämäänsä, hänen elämänsä alkaa muuttua. Koska hän uskoo lujasti löytävänsä rakkauden, rakkaus saapuu. Välistä hän pettyy. Välistä hän saa kolhuja. Ja silloin hän kuulee huomautuksen: ''Kylläpä hän on naiivi!'' Mutta Soturi tietää, että kannattaa maksaa hinta. Jokaista tappiota kohden hän saavuttaa kaksi voittoa. Jokainen uskova tietää sen.
~ Todellinen Valon Soturi ottaa anteeksiannon vastaan.
~ Soturi ei yritä olla jotain; hän on.
Mutta kaikkein päällimmäisenä viisauksista jäi mieleen, ehkä se viisain koko kirjasta:
''USKOAKSEEN OMAAN TIEHENSÄ HÄNEN EI TARVITSE TODISTAA, ETTÄ TOISEN TIE ON VÄÄRÄ.''

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin