tiistai 18. maaliskuuta 2014

(vk.10, tiistai)

SHAKESPEARE, HAMLET
Hamlet (1600-1601)
Painos/Suomennettu 1950/1879
Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 144
Mistä sain? Oma kirjahylly


''Ei saa vapaina hullut prinssit vaeltaa...''
Eikä juuri ketkään muutkaan, ainakaan tämän näytelmän mukaan. Kärsin hienoisesta lukemisinnon puutteesta, mikään ei oikein edistynyt. Lukujumitukseen on oiva lääke, eli Shakespeare. Toivottomuuden jo ottaessa tilaa, päätin aloittaa Shakespearen kuuluisimman ja pisimmän näytelmän lukemisen. Minua oli häirinnyt, että en ollut aikaisemmin lukenut Hamletia, mutta nyt se puute sivistyksessä on korjattu.
    Hamlet on tragedia, jonka päähenkilönä on kirjan nimenmukaisesti Hamlet, joka on Tanskan edellisen kuninkaan poika ja nykyisen veljen poika. Kuolema on näytelmässä mukana alusta loppuun. Välillä se on näkyvin teema, mutta joskus se jää taka-alalle. Kuoleman mukana oleminen ja sen vaiheittainen piilossa oleminen on hieno ratkaisu. Ikinä ei osaa ennustaa kuka seuraavana kohtaa tämän mielenkiintoisen, mutta surullisen kohtalon - hengen menetyksen. Onko haamuun (Hamletin kuollut isä) uskomista? Onko hänet murhattu? Houraileeko Hamlet rakkauden tähden vai onko taustalla jotakin muuta? Nämä olivat vain yhdet lähtökohdat juonessa.
    Näytellyssä 'versiossa' Hamletilla on pääkallo kädessään hänen lausuessaan kuuluisien säkeitä: '' Ollako vai eikö olla? Siinä vasta pulma.'' Kuitenkin, siinä kohtaa näytelmää ei kuuluisi olla pääkalloa, jos mennään tarkasti kirjoituksen mukaan. Cajanderin suomennoksista koottu kirjasarja Shakespearen kootut draamat, ensimmäiset pääkallot tulevat vasta 58 sivua ollako vai eikö ollaa myöhemmin.
     Hamletistakin, sen sanavalinnoista ja muusta siihen liittyvästä tulee varmasti joskus kirjoituksia Shakespearen lumoissa-blogiosion puolelle. Tarinan juonen analysoimisen ja pohtimisen sekä tarkemman kertomisen tulen jättämään sinne puolelle.                  
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin