Jesse Matilainen - Suomen suurin kommunisti
Suomenkielinen alkuteos (2017)
Kustantamo: Suuri kurpitsa
Sivumäärä: 256
Mistä sain? Kirjastosta lainattu
Kun Lukumato menee kirjastoon ja näkee hyllyllä kirjan, jonka kannessa lukee 'kommunisti', ensimmäisenä hänen mieleensä tulee 'politiikka' ja sitten 'aatteet'. Lopulta muutamassa sekunnissa päädytään sanaan 'kiinnostava' ja ehkä minuutissa kaikki muut lukupinossa olevat kirjat saavat väistyä.
Suomen suurin kommunisti -sarjakuva jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään tapahtumia sisällissodasta Leninin kuolemaan. Toisessa osassa jatketaan Lapuan liikkeen noususta talvisodan alkuun. Keskeisiä hahmoja on yhteensä 11.
Matilainen piirtää kauniin yksinkertaisella viivalla kuvaa kommunismin historiasta, Neuvostoliiton ja Suomen suhteista ja SKP:n kehittymisestä. Tällaisten suurten linjojen lisäksi kommunistien keskinäiset ristiriidat nousevat esille. On paljon erilaisia tavoitteita ja strategioita. Toiset seuraavat kirjaimellisesti Stalinin oppeja, jotkut puolustavat työläisen asemaa viimeiseen asti. Yhtenäistä puoluetta ei löydy, ja sen vuoksi aloitetaan puolueen sisäiset puhdistukset, jotka osaltaan johtavat kommunistien kuihtumiseen. Mainittakoon kuitenkin, että sarjakuvassa on koko ajan taustalla usko siihen, että kommunismi voisi toimia ja aate ei kuole tulevaisuudessakaan.
Sarjakuva rikkoo myös kuvaa sisällissodasta, jonka usein sanotaan jakaneen kansan kahtia, mutta tiivistäneen puolikkaita. Hahmojen väliset juonittelut alkavat jo heti alusta, mutta tällöin ristiriidat pystytään vielä sopimaan. Leninin kuolema yhdistää ihmisiä, mutta Stalin jälleen erottaa.
Kommunismista tulee yleensä mieleen yhteisöllinen aate, joka korostaa heikompien mukaan ottamista ja yhteisöllistä valtaa, sarjakuvan hahmot haluavat vain itselleen valtaa. He kiistelevät jatkuvasti siitä, kuka onkaan Suomen suurin kommunisti. Osin kommunismin kaatumisen syyksi voi laskea yksittäisten ihmisten vallanhimon, joka nousee suuremmaksi kuin aatteen edistäminen. Toisaalta ihmiset hirttäytyvät aatejohtajien oppeihin sellaisella intohimolla, että se saa kiihkoisan uskonnollisia piirteitä.
Sotimisen ja vallantavoittelun keskellä ihmiset myös rakastuvat ja tapaavat perheitään. Kuohuvassa Suomessa ja Neuvostoliitossa rakkaat ihmiset tuovat turvaa ja tuttuutta elämään. Ihmiset lähtevät liikkeelle myös vapaasta tahdostaan, aatteen palosta, ja jättävät perheensä Suomeen. Toisaalta puolueen sisäisten puhdistusten seurauksena pariskuntia ja perheitä erotetaan toisistaan, mikä ehkä satuttaa enemmän kuin mikään muu.
Vaikka sarjakuva käsitteleekin kommunismin historiaa, on siinä myös aineksia pohtia laajemmin, mitä ihmiset ovat valmiita tekemään aatteensa ja vallankumouksen vuoksi. Ilokseni huomasin, ettei Matilainen anna tähän yksiselitteistä vastausta, vaan näyttää, että ihmiset ovat valmiita tekemään erimäärän.
Hahmot kaikessa mustavalkoisuudessaan eivät ole todentuntuisimpia, mutta sarjakuva on joka tapauksessa viihdyttävää luettavaa, josta huomaamattaan myös oppii jotain. Teokseen sisältyy myös tausta-aineiston luettelo, jonka myötä lukulista kasvaa entisestään.
--------------------
Haasteet: Suomiko100, Muuttoliikkeessä ja 1918-haaste
Kommunismia olen käsitellyt aiemmin:
Kommentit
Lähetä kommentti