Pija Lindenbaum - Lill-Zlatan och morbror raring

Ruotsinkielinen alkuteos (2006)
Kustantamo: Rabén & Sjögren
Sivumäärä: 30
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Tämä on aivan tavallinen lasten kuvakirja aivan tavallisesta elämästä. Sen halusin sanoa ihan heti alkuun. Lill-Zlatan och morbror raring ei osoittele, isottele, naureskele turhia tai tee tavallisen arkisesta erikoista. 

Lill-Zlatanin äiti ja isä ovat matkoilla ja L-Z viettää aikaa isoäitinsä luona. Siellä on joukko äidin veljiä, jotka työskentelevät konttorissa ja haluavat syödä silavapannukakkua: Det är bara så, säjer dom. Mutta sitten on eno-Tommy, joka ei työskentele konttorissa, pukeudu kravattiin ja kauluspaitaan ja mutustaa silavapannukakun sijasta sushia. Tommy tuo myös lahjaksi kuolleen käärmeen lasipurkissa. Tommy rakastaa Lill-Zlatania ja L-Z rakastaa Tommya. 

Yhtenä päivänä Tommyn keittiössä istuu vieras ihminen, Steve. Zlatanin mielestä yksitoikkoisella Stevellä on typerä nimi ja rumat housut. Ja vieras lähtee mukaan, kun Tommy ja L-Z lähtevät retkelle. Ska inte du gå hem? säjer jag. Men det verkar inte så. L-Z on vihainen ja mustasukkainen. 

Tarina kuvaa tilannetta, jossa perheeseen tulee uusi jäsen, lapsen mustasukkaisuutta ja lopulta hyväksyntää. Tässä kirjassa sattuu vain olemaan miespari. ''Sattuu'', koska sitä ei millään erityisellä tavalla nosteta esille. Lindebaum ei yritä selittää ja avata tilannetta siitä aikuisesta näkökulmasta, jossa erilaiset perhemallit saattavat olla ongelma. Hän ei oleta, että asian ollessa vaikea ja erityinen aikuisille, se olisi sitä lapsille. Lopussa L-Z, Steve ja Tommy pelaavat keskenään jalkapalloa, isoäidin ja kolmen konttorienon seistessä iloisina katsomassa. 

*****
Lindenbaum on myös kuvittanut kirjan.


Olen jälleen mukana Yöpöydän kirjojen järjestämässä Pride-lukuhaasteessa. Tapani mukaan esittelen kirjan joka päivä. Luvassa on kuvakirjoja, sarjakuvia ja tietokirjallisuutta, seksuaalivähemmistöistä, sukupuolivähemmistöistä, fetisseistä, sadomasokismista ja seksityöstä. Olen esitellyt haasteen puitteissa ja sen ulkopuolella paljon teemaan liittyvää kirjallisuutta. Tässä linkkejä blogini syövereihin: 

Pride-haaste 2018

Jessica Walton - Olen ystäväsi aina
Almudena Grandes - Lulú
Zackary Drucker ja Rhys Ernst - Relationship
Kimberly Peirce - Boys don't cry
Walter de Camp - Fetissikirja
Taava Koskinen (toim.) - Kurtisaaneista kunnian naisiin

Pride-haaste 2017

Maria Björklund - Kaksin, rakkautta ilmassa (sis. myös linkkilistan muihin aiheen teoksiin blogissani)
Tiitu Takalo - Kehä
Juha Kilpiä - Nimestä minut tunnet
Tiia Aarnipuu - Trans, sukupuolen muunnelmia 
Garth Greenwell - Kaikki mikä sinulle kuuluu
Pirkko Saisio - Homo!

Kommentit

Suositut tekstit