Tiitu Takalo - Kehä, ja lyhyitä dokumentteja

Suomenkielinen alkuteos (2007)
Kustantamo: Suuri Kurpitsa
Sivumäärä: 60
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Toinen ja viimeinen Priden kunniaksi esittelemäni sarjakuvateos on Tiitu Takalon Kehä. Kehä kertoo tarinan Juliasta, jolla on poikaystävä, ja joka kohtaa nyrkkeilysalilla Alexandran, eli Alexin, johon ihastuu.

Alexin myötä Julia ajautuu pohtimaan kuka on ja mitä elämältään haluaa. Ystävyyden syvetessä nopeasti ihastumiseksi, Julia joutuu päättämään jättääkö hän poikaystävänsä ja 'normaalin' elämänsä. Poikaystävälle Julian ystävyys Alexin kanssa on alusta asti vaikea, ja kun hän saa tietää Alexin ja Julian seurustelevan, hän ei voi hyväksyä sitä.

Kaiken sisäisen kamppailun ohella ihmisiä satutetaan, käy väärinkäsityksiä. Vanhemman kanssa väitellään. Pohditaan myös sitä, ketä voi lyödä ja ketä on valmis lyömään, missä tilanteessa. Myös sukupuolirooleja rikotaan. Julia on asetettu rooliin, joka nähdään perinteisesti hyvin miehisenä - nyrkkeilijäksi. Jäin kuitenkin pohtimaan sitä, toistaako teos jopa liiaksi lesboille annettua maskuliinisuuden leimaa. Sitten taas toisaalta rikotaan normi siitä, että suhteessa toinen olisi aina 'mies' ja toinen 'nainen'. Jossittelua voisi jatkaa loputtomiin, eikä kaikkea voi yhdessä teoksessa huomioida.

Teoksen jäädessä sinänsä pintapuoliseksi ja jättäen lopun avoimeksi, Kehä antaa virikkeitä oman pohdinnan tueksi. Siinä on paljon kiinnostavia teemoja.

-----------------------
Netti on täynnä lyhyitä videoita ja dokumentteja, joilla voi sivistää itseään. Tänään vinkkaan muutaman.


Setan Yhdenvertainen vanhuus -projektin puitteissa on julkaistu koskettavan ihana video, jolla erilaiset sateenkaariseniorit kertovat, kuinka haluaisivat tulla kohdatuiksi vanhuspalveluissa ja millaista on ikääntyä sateenkaari-ihmisenä. Kannattaa myös käydä kurkkimassa Moninaisuus on meissä!, joka keskittyy nuorten elämään.


Väestöliitto tarjoaa muutaman minuutin pituisia videoita, joilla kysytään nuorilta, miten he näkevät kyseessä olevan teeman. Mitä on seksuaalisuus, entä sukupuoli, kuka voi aloittaa korjausprosessin ja voiko ihminen olla sukupuoleton. Nuorille suunnattu Youtube-tili löytyy täältä ja aikuisille täältä. Ihan iästä riippumatta kannattaa kyllä katsella myös nuorten sivuja.


Yle Perjantai -ohjelman yhteydessä julkaistaan aina noin 10-minuuttinen Perjantai-dokkari, joka tarjoaa tiiviissä paketissa tietoa milloin mistäkin aiheesta, myös näin Prideen sopivasti. Ainakin transvestisuutta ja kirkon suhtautumista seksuaalivähemmistöihin on käsitelty, ja löytyypä myös kiinnostavia dokumentteja esimerkiksi rasismista ja pedofiliasta. Näitä minulla on tapana katsella silloin tällöin, kun aikaa on vähän. Kun täyspitkät dokumentit ovat monesti vaikeita sisäistää, näiden tarjoilema tietomäärä on juuri sopiva, jotta itselleen täysin uudenkin aiheen pystyy oppimaan. Ainakin minulle enintään puolen tunnin dokumentti on sopivan mittainen, jos jotain haluan oppiakin. Videoita löytyy Youtubesta ja Yle Areenasta hakusanalla 'Perjantai-dokkari'.

Kommentit

  1. Takalolla on näemmä rankkoja, vähän poikkeavia aiheita sarjakuvateoksissaan. Luin aiemmin tänä vuonna hänen teoksensa Tuuli ja myrsky, ja myös siinä kuvattiin seksuaalivähemmistöjä, jos kohta keskiössä olikin seksuaalinen väkivalta. Harmi sinänsä, jos teoksessa uusinnetaan käsitystä lesboista jotenkin miehisinä butcheina. Teos vaikuttaa kuitenkin kiinnostavalta; kenties tartun siihen joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takalon tuotantoon en ole muuten tutustunut. Olen kuitenkin tyytyväinen, että myös sarjakuvissa pystytään käsittelemään tällaisia aiheita, ei vain niitä supersankareita, jotka sarjakuvista ensimmäisenä tulee mieleen minulle.

      Netistä löytyy pohdintaa siihenkin, kuinka sarjakuvissa pystyttäisiin ilmaisemaan normeista poikkeavaa sukupuolta ja rikkomaan sukupuolelle annettuja määreitä. On muuten vaikea homma! Ehkä maailma ei ole vielä valmis siihen, että feminiinistyypilliseltä näyttävä ja niin käyttäytyvä nainen voisi olla lesbo. Sarjakuvissa sellaiset kuvaukset yhdistyvät aina heterouteen.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit