maanantai 26. kesäkuuta 2017

Maria Björklund - Kaksin, rakkautta ilmassa, ja Pride-musiikkia

Suomenkielinen alkuteos (2011)
Kustantamo: Arktinen Banaani
Sivumäärä: 66
Mistä sain? Lainattu e-kirja


Kaunista Pride-viikon alkua. Vihdoin ja viimein on viikko, jolloin monet ihmiset saavat olla näkyviä myös katukuvassa. Yhdenvertaisuuteen ja moninaisuuteen vahvasti painottuva blogini juhlistaa viikkoa Yöpöydän kirjojen järjestämän lukutempauksen puitteissa. Eikö muuten ole komea yläkuva? Maanantaista lauantaihin kirjoitan joka päivä yhden tekstin ja sunnuntaina teen koonnin.

Viikon saa aloittaa sarjakuvateos, joka on todellinen hyvän mielen kokoelma. Kolmen ruudun mittaiset kuvasarjat näyttävät aina yhden parisuhteen, joka kaikessa moninaisuudessaan kuvataan arkisesti. Oli kyseessä sitten biseksuaaleja tai polysuhteesta haaveilevia ihmisiä, jokaisella on kuitenkin ne samat ongelmat ja onnen aiheet.

Hauskan teoksesta tekee se, että huolimatta omasta suhdetilanteesta ja -mallista, siitä löytää paljon samaistuttavia piirteitä. On myös helppoa bongailla ystäviensä kaltaisia hahmoja. Monta kertaa saa huomata, että tuohan on aivan kuin henkilö X ja tuo voisi olla kuin suoraan omasta elämästäni.

Toisaalta teos on nopealukuisuudessaan, noh, nopeasti luettu. Sen pariin ei juurikaan onnistu pysähtymään eikä siitä ainakaan kovin helposti saa tehtyä minkäänlaista syväluotaavaa analyysia. Samalla myös teoksen nimi 'Kaksin' jo vahvistaa normia suhteen osapuolten lukumäärästä, vaikka sarjakuvien onkin tarkoitus olla normeja rikkovia. Onhan mukana ne polysuhteesta haaveilevat, mutta ilolla olisin katsonut myös kolmen tai usemmankin ihmisen suhteen kuvassa. Polyista kertovaa kirjallisuutta, musiikkia tai elokuvia ei ole juurikaan tarjolla. Ehkä jotakin kertoo jo se, että polyamoriasta kertoviin televisio-ohjelmiin on ymmärtääkseni ollut vaikeaa saada ihmisiä kertomaan suhteestaan. Ehkä se on vielä liian tabuaihe ottaa mukaan. Siinä olisi rako jollekulle tarjota tarvittavaa lisää taiteen kentälle.

Mutta jos haluat pienistä puutteista huolimatta nopealukuisen teoksen, joka nostaa suupielet ylöspäin, tähän kannattaa tarttua.---------------------------
Etkö tiedä mitä lukisit Priden kunniaksi? Tässä on listattuna blogissani esitellyt sateenkaarevat kirjat ja elokuvat. Onpa joukossa myös yksi antisateenkaareva, joka voi tarjota tuskallisten hetkien lisäksi lisää tahtoa jatkaa työskentelyä yhdenvertaisuuden puolesta. Lisää queerhenkistä kirjallisuutta löydät selailemalla blogiani!--------------------------
Ensimmäisen Pride-päivän kunniaksi päätin lisätä loppuun pitkän listan sateenkaarevia kappaleita. Näiden avulla on hyvä virittäytyä viikon tunnelmiin. Joka päivä esittelen kirjan ohella myös jotakin muuta aiheeseen sopivaa taidetta.

Jukka Takalo - Jokainen on vähän homo.

Justimusfilms + Nost3&Protro - En oo homo.

Miia Liu - I'd go gay for you

Maija Vilkkumaa X Helsinki Pride - Onkse väärin?

Don Huonot - Ruoski minua.

Don Huonot - Tule sellaisena kuin olet.

Tero Hetero feat. Hildá - Tahdon

Tero Hetero - En oo tyttö.

E. - I've Only Just Begun.

Tom Goss - Son of a Preacher Man.

Aivolävistys - Vittuun homofobia.

Paajanen - Kundi meikkaa.

Sateenkaari Ensemble - Lauluja sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.

Sateenkaari Ensemble - Lastenjuhla kaikkein hauskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin