tiistai 10. huhtikuuta 2018

Hitusen lukusuunnitelmia ja katsausta tähän hetkeen

Olen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa olen varannut paljon teoksia ja kaikki onnistuvat tulemaan suunnilleen samaan aikaan (vielä yksi matkalla). Optimistiset suunnitelmani siitä kuinka nämä teokset tulisivat puolen vuoden sisään ripotellen, ovat olleet selvästi aivan liian optimistisia. 

Tämä postaus sisältää varoittavan katsauksen tulevaisuuden suunnitelmien varalta ja samalla jonkinlaisen suunnitelman, jolla saan pinoni pienemmiksi ja ehkä ymmärtäisin mikä teos todella menee muiden kirjojen edelle.


Vuoden keskeisin tavoitteeni lukemisen kannalta on lukea läpi kaikki tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaat. Luettuna on jo yksi, pinossa viisi ja yksi matkalla. Tilanne vaikuttaa hyvältä ja aikataulu realistiselta. Lukemisen takarajani on 30.10., jolloin voittajateos julkistetaan. Olisin kerrankin jonkin palkinnon hermolla ja lukenutkin ehdokkaat, sillä tämä on ainoa kirjallisuuspalkinto, joka minua todella kiinnostaa. Kaikki ehdokasteokset ja niiden esittelyt näkee esimerkiksi täältä.


Tämä pino kiinnostaisi, mutta osa teoksista saattaa siltikin palautua lukemattomina kirjastoille. Keskeisimmät ovat Kammalaat Sofusi ja Frihetens Øyeblikk. Højholt-nide sisältää useita runoilijan kokoelmia, ja niistä alun perinkin tarkoituksenani on ollut lukea ainoastaan Praksis 9 ja Gittes monologer. Malinowskia kerääntyi paljon luettuani kokoomateoksen, I avgrunden olisi muutaman vuoden haikailun jälkeen saatavilla pohjoismaisilla kielillä ja minua kiinnostaisi joskus omistaa teemaviikko Pasolinille. 


Näiden kohdalla harjoitan realismia ja palautan kirjastolle (osa on ollut lainassa jo viisi kuukautta). Ehkä vielä joskus luen, sillä kaikki kiinnostaisivat todella paljon. Pino sisältää Teemu Mäen teokset Näkyvä pimeys ja Rääkypönttö, Karl Larsenin De ensomme, Taira Djafarovan toimittaman Olen helmi simpukassa, Stewart Homen Oppi tulee idästä, karjalankielisiä kirjoituksia teoksessa Pruazniekku, karjalazet mustellah, Timo Hännikäisen Kuolevainen ja teoksen Sangens kraft, joka sisältää grönlantilaisia ja saamelaisia myyttejä saameksi, grönlanniksi ja tanskaksi. 

2 kommenttia:

  1. Kivan haasteen olet ottanut. Varmasti mielenkiintoista lukea Pohjoismaisen kirjallisuuspalkintoehdokkaat.

    VastaaPoista

LinkWithin