Vierailla vesillä -lukuprojektihaaste 15.8.18—5.12.19

Poliittinen keskustelu on kärjistynyt. Kuplautuminen ja uhriutuminen toistuvat jatkuvasti keskusteltaessa nykykeskustelukulttuurista. Erimieliset huutelevat välillä toisilleen, mutta vielä useammin samanmieliset retostelevat keskenään erimielisen lausahduksilla — tai samanmielisen, jonka sanomasta on väen väkisin etsitty vika. 

Kuplautuminen ja poteroituminen on helppoa ja vaivatonta ja netin algoritmit edistävät sitä entisestään. Vaikka kuinka yritänkin huijata algoritmeja antamaan silmilleni erimielistä syötettä, ne usein kuitenkin huomaavat sen, minkä parissa vietän netissä eniten aikaa. 

Vaikka en koekaan edustavani mitään tiettyä määriteltyä näkökantaa asioille, on minullakin tiettyjä yleisiä linjauksia, joita mieluusti etsin muiden teksteistä ja sanoista, jotta ei tarvitse ajatella niin paljoa. Natsismi, radikaalifeminismi ja anarkokapitalismi ovat esimerkkejä ilmiöistä, jotka minulta menevät yli ymmärryksen ja joiden edustajien kanssa en juuri koskaan ajaudu keskustelemaan. 

Nyt aloitan lukuprojektihaasteen pienentääkseni maailmankuvani vinoutumia (ja kutsun myös kaikki muut mukaan). Mitään määriteltyä ei ole mistä asiasta pitäisi lukea, vaan ainoastaan ilmiöstä, josta ei tiedä tai ymmärrä mitään. Luettava saa olla kaunokirjallisuutta, musiikkilyriikoita, tietoa, tiedettä vaikka artikkelimitassa. Sinä haasteeseen mukaan lähtevä tiedät parhaiten mitä et ymmärrä, oli se sitten kasvissyöntiä, alkuperäiskansojen oikeuksista käytyä keskustelua tai Odinin soturien katupartioita. HUOM! Haasteeseen voi lähteä mukaan koska vain aikarajan puitteissa ja olla mukana niin pitkään kuin huvittaa. Voit vaikka aloittaa tammikuussa ja lopettaa helmikuussa. Haasteen pituus on omia intressejäni varten. 

Lue siis ja kirjoita blogiisi vapaamuotoinen teksti. Ainoat vaatimukset ovat, että antaudut keskusteluun lukemasi tekstin kanssa: mietit miksi se eroaa niin paljon omista näkemyksistäsi ja mikä oikeastaan onkin yhteistä. Älä tuomitse, mutta jos olet eri mieltä, saat toki tuoda sen esille kunhan argumentoit miksi ajattelet näin. 

Huomioi, ettei haasteessa ole kyse lukemisesta sinänsä. Tässä ei ole kyse siitä, että jos ihminen ei ymmärrä mikä fantasiakirjallisuudessa on hienoa, hän lukisi nyt fantasiaa. Jos kuitenkin joku kokee ymmärtämättömyyttä fantasiafanitusta kohtaan, hän voi lukea tekstin, jossa joku avaa mieltymyksensä syitä. Kyse ei ole siis tekstilajeista tai genreistä, vaan ajattelusta, ilmiöistä, maailmankuvista ja katsantokannoista. 

Haasteen tarkoituksena ei ole kääntää ketään vastustamalleen näkökannalle, mutta lisätä tietoutta ja keskustelutaitoja erilaisten näkökulmien kanssa. On hienoa, jos haaste lisää ymmärrystä 'vastustajasta' tai omasta maailmankuvasta. 

Toivon myös, että mahdolliset muut osallistujat tekevät jonkinlaisen kokoavan loppukatsauksen. Vähintään niin, että esille tulevat luetut tekstit ja linkit niistä kirjoitettuihin pohdintoihin, mutta olisi kiinnostavaa myös tuoda esille vuoden aikana käytyä ajatteluprosessia, sen kehittymistä ja pohdintaa siitä, millaisia tuntemuksia vierailla vesillä liikkuminen herätti. 

*****
Ilmoittautuminen avautuu heti postauksen julkaisusta ja kestää haasteen loppuun asti. Haastekuvan nappasin Wikipediasta lisäämällä siihen tekstin. Kuvaa saa vapaasti käyttää.

Kommentit

Suositut tekstit