HYVÄÄ UUTTAVUOTTA 2014!
Vuosi on taasen vaihtunut, yllättävän nopeasti. Olin ihan unohtaa asian ja tämän postauksen kirjoittamisen, mutta tässä se nyt on.
  
VUOSI 2013
Vuosi 2013 oli monella tapaa mielenkiintoinen kirjallisuuden puolella. Uusvanhoja tuttavuuksia tuli hieno määrä ja ennakkoluulojanikin onnistuin rikkomaan. Ehkäpä merkittävimpänä voisi sanoa blogin perustamista, mikä on osoittautunut mielenkiintoisemmaksi kuin odotin.
Kirjoja tuli luettua 30 kappaletta, mikä on itselleni hieno määrä. Eihän se ole mitään verrattuna ahkerimpiin lukijoihin, mutta toisaalta minähän luen hitaampaa kirjallisuutta. Eikä se määrä ole se tärkein asia. 10 kirjasta tein kirjoituksen. Sivumäärä kertyi 6847 sivuun (romaanit, näytelmät ja yksi sarjakuvakirja). Totuttuun tapaan lukutahti hidastui kohti talvea, kun ulkona ei enää viitsi istua; lukeminen on mukavinta ulkoilmassa.
Kommentteja ehti blogiini tulla tasan neljä, nämäkin kahdelta eri henkilöltä. Lukijoita ei tullut yhtään. Sivun katseluitakin oli vähissä määrin.
Yhtä erityistä suosikkia vuoden kirjoista on mahdotonta valita. Seuraavassa listattuna kaikki ne uusvanhat tai täysin uudet kaunokirjalliset tuttavuuteni. Täysin uusien perään on merkitty *. Uusvanha tarkoittaa tässä tapauksessa kirjailijaa josta olen kuullut, mutta jonka teosta en ollut koskaan lukenut. Kun tällaisia kirjoja on 19/30, voi tätä vuotta pitää tietyntapaisena tutkimusmatkana.
Timo K. Mukka, Maa on syntinen laulu*

Aino ja Ville Tietäväinen, Vain pahaa unta*

Albert Camus, Sivullinen*

Radclyffe Hall, Yksinäisyyden kaivo*

Teuvo Pakkala, Pikku ihmisiä*

Aleksis Kivi, Kihlaus

Michael P. Spradlin, Graalin vartija; nuori temppeliherra*

Nora Schuurman, Auringonkukkatalvi*

Michael Morpurgo, Sotahevonen

Jenny Downham, Ennen kuin kuolen*

Bjarne Reuter, Kaverina leijona

John Green, Tähtiin kirjoitettu virhe*

Gustave Flaubert, Bibliomania

Ayad Akhtar, Appelsiininkuorten katu*

Juhani Aho, Rautatie

Jean P. Sasson, Prinsessa: Elämä hunnun takana Al-saudin palatsissa*

Herman Hesse, Siddhartha

Fedor Dostojevki, Rikos ja rangaistus

Giovanni Boccaccio, Decamerone

Johan Wolfgang von Goethe, Nuoren Wertherin kärsimykset

Sain myös loppuun useamman vuoden kestäneen Raamatun luku-urakan ja Koraanin luin kuukaudessa. Shakespearen näytelmiä luin neljä. Muuta Shakespeare teemaa on kuitenkin ollut ennätyksellisen paljon, mutta koska ne eivät ole kirjallisia, eivät ne täällä blogin puolella näy.

30 päivän kirjahaastekin on jäänyt pahasti jälkeen. Kaikki postaukset tulevat kuitenkin joskus, kesken en haastetta jätä.

Joulukuun aikana hyllyihini kertyneet kirjat (puuttuu yksi). Alimpana Runeberin Hanna; painos vuodelta 1879.


Kirjallinen vuosi 2013 on siis nyt virallisesti ohi.
VUOSI 2014
Paljoa valmiita suunnitelmia en aio ottaa tulevallekkaan vuodelle. Toivon siitä tulevan yhtä rikas, moninainen ja yllätyksiä täynnä oleva.
Vuosi 2014 on täynnä erilaisia kirjallisia merkkipäiviä, jotka ehkä tulevat näkymään blogissani. Kuitenkin on muutama päivä, jotka haluan ottaa tavalla tai toisella huomioon.
2014 Mukan syntymästä 70 vuotta (17.12.1944)
2014 Mukan esikoisteoksen Maa on syntinen laulu ilmestymisestä 50 vuotta
2014 Shakespearen syntymästä 450 vuotta (huhtikuu 1564)
Nähtäväksi jää mitä tulen keksimään. Ja viettäähän blogini syyskuussa yksivuotisen taipaleensa merkkipäivää.
Haasteita on jonkin verran ja jos jotain mielenkiintoista ilmaantuu, osallistun vaikka useampaankin. Maailman valloitus jatkuu edelleen ja uutena on Ihminen sodassa, joka on Eniten minua kiinnostaa tie -blogista aluille lähtenyt. Suoritan myös omia haasteitani.
Jotain pyhää kirjoitusta tulee luultavasti taas luettua - ainakin jonkin verran. Nekin kun ovat ikuisuusprojekteja. Teenkin vielä alkuvuodesta yhden lisäsivun blogiini, joka käsittelee näiden lukemista ja vähän muutakin. Tietääkö kukaan onko sikhien Sri guru granth sahibia suomennettu tai millä kielillä se on julkaistu, jos ei suomeksi? Haluaisin sen löytää ja lukea, mutta Punjabin kielen taitoa ei minulta löydy vähissäkään määrin.

Vuoden aloittaa  erilaiset ihmisyyteen liittyvät tietokirjat. Temperamenttia,introversiota ja seksuaalisuutta käsitteleviä opuksia odottaa tällä hetkellä lukemistaan. Onnistuin myös löytämään erään klassikon, joka on minulle elokuvana tärkeä, ja pääsen sitäkin pian lukemaan. Uusi vuosi alkanee siis monipuolisissa merkeissä.
VUODEN 2013 KAUNEIN KIRJAN KANSI
Pitkään sai miettiä, että kumpi kirjoista on kauniimpi, Appelsiininkuorten katu vai Prinsessa. Lopulta osasin kuitenkin päättää. Yksinkertaisuudessaan kaunis ja hyvin mielenkiintoinen.
kuva: Prinsessa - Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa



Kommentit

  1. Shakespearea, vaikka vain viisi hänen näytelmäänsä olen lukenut, pidän yhtenä suurimmista länsimaalaisista "kirjailijoista".

    Viime vuotinen listasi näyttää myös kattavalta Dostojevski ja Camus ovat loistokirjailijoita, mutta FD on sangen raskas toisinaan, Camus'n etuna oli hänen lyhytsanaisuutensa, kirjat ovat sangen lyhyitä esim. Sivullinen ja Putoaminen..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit