perjantai 28. helmikuuta 2014

(vk.7, lauantai)
MARJA BJÖRK, POIKA

Suomenkielinen alkuteos (2013)
  Painos: 2013
Kustantamo: Like
Sivumäärä: 215
Mistä sain? Kirjastosta lainattu
Marja Björkin Poika löytyi luettavaksi blogiarvioiden perusteella. Aihe kiinnosti hyvin paljon. Kuten olen jo oppinut, uudemmat kirjat ovat vaikeita saada, joten lähes kaksi kuukautta joutui odottamaan, jotta kirja löytyi hyllystä.  
        Poika kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Björkin omasta pojasta, joka on transsukupuolinen. Tieto lisäsi tarinan koskettavuutta. Tarinassa käsitellään sitä, kuinka Marion eli Makke kasvoi lapsesta nuoreksi ja lopulta aikuiseksi. Mikään ei ole helppoa - äiti yrittää pakottaa elämään tyttönä, Makke ei edes tiedä mikä hän on. Vain jonkinlainen kummajainen, luonnoton vääristymä? Lapsuus menee kuitenkin jotenkuten. Suurimmat ongelmat alkavat, kun murrosikä alkaa lähestyä. Makke ei edes oikein osannut kuvitella, että hänen kehonsa alkaisi muokkautua naisellisemmaksi. Kun rinnat alkavat kasvaa, on se loppu. Ensin riittää pelkkä side peittämään, mutta lopulta Maken on vaihdettava myrkylliseen ilmastointiteippiin. Hän ei tunnu kuuluvansa oikein mihinkään; hän ei ole tyttö, joten hän ei voi käyttää tyttöjen pukuhuoneita ja vessoja, mutta samalla hän ei ole keholtaan poika. Äiti keksii lopulta termin transsukupuolinen ja pystyy näin tukemaan lastaan, vaikka hänen on vaikea hyväksyä totuutta. Kun Makke saa huomata, että ei ole ainoa ja on mahdollisuus sukupuolenkorjausleikkaukseen, kykenee hän ensimmäistä kertaa elämässään nauttimaan omasta itsestään.
    Poika on mielenkiintoinen ja tärkeä teos. Minua häiritsi jonkin verran puhekielisyys, en edes ymmärtänyt kaikkia sanoja. Ei se kuitenkaan kokonaisuutta häirinnyt. Kirja sisältää monia hyviä asioita. Opetukset ovat tärkeitä ja tarinasta voi löytää monia eri kerroksia. Sukupuolivähemmistöihin liittyvää kaunokirjallisuutta en ole tätä ennen löytänyt ja näin ollen on kunnioitettavaa että Björk kirjoitti tämän kirjan. Syvällisyyttä ja aiheen laajempaa käsittelyä, kuten kirjakielisyyttä olisin kaivannut, mutta tarkemmin ajatellen eivät ne olisi sopineet tähän kirjaan. Mikäli aiheesta löytyy lisää kirjallisuutta, otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin