torstai 9. maaliskuuta 2017

Mistä löytäisinkään kirjan (toivepostaus)

Olen ennenkin tuskastellut blogini puolella Suomen kustantamoiden heikosta tarjonnasta marginaalikirjojen suhteen ja ylipäätänsä kirjastolaitoksesta. Tiedän, että kustantamot toimivat puhtaasti markkinoiden mukaan, ja että kirjastot tarjoavat sitä mitä kyseisessä maassa kustannetaan ja lainataan. On Suomen kirjavalikoima silti valtavan kattava ja hieno. Ajatuksia kirjamaasta -blogin Annin mielenkiintoinen teksti sai jälleen tuskastelemaan, mutta siitä seurasi jotain hyvääkin. Ensimmäistä kertaa havahduin siihen, etten olekaan koskaan kirjoittanut siitä miten näitä vaikeammin saatavia kirjoja sitten saa, vaikka minulta on siitä myös kyselty. Tässä siis muutamia vinkkejä (toimivia myös heille, jotka tuskastelevat uutuuksien pitkien varausjonojen kanssa).


1. Etsiminen kannattaa aloittaa Frank-monitoimihausta. Aivan upea palvelu. Sieltä saat tietää tarjoaako yksikään Suomen kirjastoista (mukana myös Ahvenanmaa) etsimääsi kirjaa. Etsin tällä kertaa Octave Mirbeaun teosta Lidandets lustgård. Frank kertoo, että kyseistä teosta löytyy Ahvenanmaalta ja Vaski-kirjastoilta.

2. Kun haluttu teos on löytynyt, vaihtoehtoina on matkustaa paikkakunnalle, josta se löytyy tai pyytää kaukolainaa. Kaukolainapalvelun hinta vaihtelee kirjastosta riippuen. Useimmiten kaukolaina Suomesta on 4-7€, pohjoismaista noin 10€ ja muualta Euroopasta 20-30€. Joillakin kirjastoilla voi olla myös toisen kirjastoalueen kanssa yhteistyötä, jolloin kaukolaina kyseiseltä alueelta on hieman halvempi. Palvelu todella toimii ja kaukolaina tulee lähes poikkeuksetta halvemmaksi kuin teoksen ostaminen.

3. E-kirjapalvelut. Eri kirjastoilla on hieman eri valikoimat e-kirjojen suhteen. Hankinkin ympäri Suomea kirjastokortteja, joten voin lainata e-kirjoja huolimatta asuinpaikkakunnasta. Helmet-korttia kannattaa havitella. Pääkaupunkiseudun e-valikoima on suuri - eri kielillä ja muitakin kuin pelkkiä kirjoja. Aina kirjastoltakaan ei löydy, joten e-kirjakaupoista voi saada halvemmalla kuin fyysisen kappaleen. Henkilökohtaista kokemusta e-kirjan ostamisesta minulla ei ole. Ilmaisia e-kirjoja löytyy netistä jonkin verran. Esim. Kolera-kustantamo tarjoaa kirjansa pdf-tiedostoina sitten kun teoksen julkaisemisesta on kulunut jonkin aikaa. Ulkomailta (ainakaan Ruotsista) ei saa kirjastokorttia, jos ei asu maassa. Aina voi kuitenkin lähettää tiedusteluja, olisiko e-kirjoja mahdollisuus saada lainaan jotenkin muuten.

4. Tee hankintaehdotus. Kirjastot täyttävät asiakkaidensa toiveita suhteellisen hyvin. Välillä toki jää ilman toivettaan.

5. Ole aktiivinen lainaaja. Yleensä sitä, että kirjastoilta poistetaan teoksia ei edes huomaa. Vastikään minulle kävi kuitenkin niin, että lähikirjastoni poisti paljon sellaisia kirjoja, joita kävin kirjastolla lukemassa kerta toisensa jälkeen ja usein lainasinkin. Useimmiten kuitenkin aktiivisesti lainatut teokset eivät poistu kirjastoilta, jos ne sinne saadaan. Ensisijaisesti teos kannattaa lainata vain kirjastolla lukemisen sijaan. Jos lukee vain kirjastolla, kirjaston on vaikea tietää, että teokselle on tarvetta.

6. Tilaa suoraan kustantamolta. Tällaista palvelua ei suurilla kustantamoilla taida olla, mutta monella pienellä kumminkin. Kustantamolta tilatessa ei tule kirjakaupan välitysmaksuja mukaan. Esimerkiksi Suomalaisesta kirjakaupasta pystyy tilaamaan paljon teoksia, mutta niiden hinta on helposti 10-30 euroa suurempi kuin kustantamolta.

7. Yhdistä lomamatka ja kirjojen ostaminen. Ruotsiin matkustaessani kannan aina muutaman kirjan mukanani. Useimmat haluamistani teoksista on ruotsinnettu, mutta ei suomennettu ja Suomen markkinoilla niitä ei siis välttämättä nähdä. Myös kotimaan matkoilla voi poiketa paikallisessa kirjastossa ja lainata teoksen, jota ei lähikirjastoilta löydy.

8. Kirjapiiri. Jos sattuu olemaan niin onnekas, että onnistuu löytämään sukulaisia tai tuttavia tai kissankaimoja, jotka lukevat samoja kirjoja kuin itse lukee, voi aina pienentää kustannuksia ja laajentaa mahdollisuuksia saada haluamansa kirjat, vaikka ei omistaisikaan satoja euroja kirjoihin laitettavaksi. Pitää huolta siitä, että kaveri ostaa eri kirjat kuin itse ja sen jälkeen lainaa kirjoja päittäin - kätevää.

Tässä muutama äkkiseltään mieleen tuleva keino. Keksitkö jotain muuta?

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hienoa, että näistä on hyötyä. Tällaisia on ilo jakaa (ja mahdollisesti edistää samalla marginaalikirjallisuuden asemaa).

   Poista
 2. Meillä oli entisellä työpaikalla kirjakaappi, jonne sai tuoda omia kirjoja lainattavaksi ja vastaavasti sai lainata muiden tuomia kirjoja. Hyvin toimi, ja uutuuksia oli koko ajan saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hieno toimintatapa. Ainakin siis, jos työntekijöiden kirjamaku menee edes jotenkin yksiin. Kirjastoiltakin löytyy vaihtopisteitä.

   Poista

LinkWithin