lauantai 6. toukokuuta 2017

Novellihaasteen koontiLähdin hieman epäilevänä mukaan Ompun novellihaasteeseen. Toki sitä koulussa novelleja on luetutettu, mutta muuten ne ovat jääneet lukemistossani mitättömään rooliin. Ajattelin, että nehän ovat niin lyhyitä, että juttuun ei pääse edes mukaan, kun luettava jo loppuu. Päätin kuitenkin kokeilla uusia lukutuulia, kyllähän se yksi novelli tulee luettua tässä ajassa.

Kaikkiaan luin lopulta viisi novellia. Haasteen edetessä se pienikin innostuksen kipinä hävisi ja novellit jäivät sinne kirjaston hyllyyn. Parikin kokoelmaa rahtasin kotiin, mutta en onnistunut ylittämään lukukynnystä. Käsitykseni siitä, että novellit ovat liian lyhyitä, ei muuttunut. Paitsi, että ehkä sittenkin se hieman repeili, kiitos Gunnar Blån.

IYK-listalleni kuuluu tällä hetkellä kolme Blån novellikokoelmaa, joten novellitta ei blogini kuitenkaan jää. Haasteeseen luin kuitenkin vain yhden kokoelman yhden novellin, mutta ai että se olikin hyvä. Siihen mahtui sisältöä, se innosti, koukutti ja nauratti, ja kaiken lisäksi oli juuri sopivan mittainen. Du äter mitt ansiktessa ihminen kuorrutettiin ketsupilla ja mausteilla, jonka jälkeen haarukka otettiin esiin. Niin hämmentävää, että suorastaan ihanaa luettavaa.
Yritin siedättää itseäni myös Tšehovin lukemiseen, mutta se nyt ei vain innosta. Ei novellit, ei näytelmät. Ehkä vähitellen lakkaan elättelemästä toivetta Tšehovin lukemisesta. Aina sitä tulee kuitenkin mietittyä miksi hänen kirjoituksensa aiheuttavat torjuntaa.

En arvostellut näistä yhtäkään, osin sen takia, että luin vain yksittäisiä novelleja. Gunnar Blåsta olisi tehnyt mieli sanoa paljonkin, mutta päätin sen jättää myöhempään. Mieluummin sanon kerralla sitten koko kokoelmasta kuin vain tästä yhdestä novellista.Luetut novelli
  • Raija Siekkinen - Joka ainoa mies
  • Herman Hesse - Susi
  • Hannu Väisänen - novelli teoksesta Apupata, ei ollut nimeä
  • Anton Tšehov - Pahantekijä
  • Gunnar Blå - Du äter mitt ansikte

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin