keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Suomiko100-haastekoonti


Vuosi sitten julkaisin Suomiko100-nimeä kantavan haasteen, jonka tarkoituksena oli kirjoittaa ihmisistä, ihmisryhmistä ja elämäntyyleistä Suomessa, jotka ovat hiljaisia tai vaiennettuja ja jäävät juhlavuoden puheiden ulottumattomiin. Osallistujia ilmoittautui mukaan ilahduttavan paljon ja ilahduttavan moni myös teki koonnin.

Olen hyvin otettu aihepiirien monipuolisuudesta, joita osallistujat käsittelivät ja siitä, minkälaisen vastaanoton haasteeni sai. Kuten Sirri Sivutiellä-blogista kirjoitti, kirjallisuus on hyvä tapa kuunnella toisten tarinoita ja antaa toisille tilaa. Tässä otteita heiltä, jotka kirjoittivat yleisesti  haasteeseen liittyen jotain:

Olen iloinen tästä haasteesta, joka mahdollisti sen, että keskityin kuulemaan ainakin joitakin tarinoita. (Sivutiellä) 

- - tarjosi uusia näkökulmia ja ääniä lukemistooni ja antoi myös tilaa huokailla rauhassa etenkin nyt syksyn mittaan entisestään hysterisoituneelle Suomi100-hulabaloolle, joka on onneksi pian ohi. (Eniten minua kiinnostaa tie)

- - on pitkin vuotta saanut ajattelemaan vaiennettuja näkökulmia siitä huolimatta, ettei tekstejä ole syntynyt enempää (Rinkka ja nojatuoli)

Lukuhaaste oli mielenkiintoinen ja tutustutti minut suomalaisuuden eri osa-alueisiin, jotka eivät ole esillä yleisesti, jos ollenkaan. Olisin lukenut mielelläni kirjallisuutta monesta muustakin aiheesta haasteeseen liittyen, ja aionkin tehdä niin tämän haasteen ulkopuolella tulevaisuudessa. (Tuntematon lukija)

Linkit kaikkien koonteihin, jos haluat selata haastepostauksia osallistujan mukaan tai helpommin teemoittain:


Huhtikuussa sosiaalisessa mediassa oli liikkeellä myös Allyhaaste, jonka aluille paneva taho oli Elina Sorsa (Sorseli). Sain häneltä luvan mainita tässä postauksessa hänen hienosta projektistaan, jonka tarkoituksena oli jakaa vinkkejä, kuinka voi olla liittolainen vähemmistöön kuuluville ihmisille. Tunnisteella #allyhaaste pääset halutessasi näiden vinkkien äärelle.Haasteessa käsiteltiin ainakin seuraavia (satunnaisessa järjestyksessä):lihavat, vammaiset, maahanmuuttajat, pakolaisuus, etniset vähemmistöt, romanit, saamelaiset, rasismin normalisoituminen, rodullistetut, työväenluokka, syrjäytyneet, mielenterveyspotilaat, mielenterveyden vaikeudet, köyhät, työttömyys, sukupuolivähemmistöt, seksuaalivähemmistöt, intersukupuolisuus, sukupuolivähemmistöjen hoitohistoria, sateenkaarevat nuoret ja vanhukset, hengellisyys sateenkaariyhteisössä, sadomasokismi, fetissit, avoimet suhteet, 24/7 bdsm, cisseksismi, heteronormatiivisuus, pornografinen kirjallisuus, moninaiset ihmissuhteet, naturismi, nudismi, ekshibitionismi, voyeurismi, aviottomat äidit, naiset sodassa, naisiin kohdistuva väkivalta,  lasten heitteillejättö, sisällissota, aseistakieltäytyminen, kommunismi, huumori ja sen rajat, anarkismi, mediakriittisyys, kansalaistottelemattomuus, raiskauksen uhrit


Sanomattakin selvää, että olen todella otettu tästä monipuolisuudesta. Haaste on ollut minulle kovin tärkeä ja mietin, että näinköhän siihen osallistutaan ja tuleekohan siihen monipuolisesti eri aiheita. Kiitos.  

Vielä satunnaisessa järjestyksessä linkit teksteihin. Klikkaa ja ylläty mistä aiheesta pääsetkään lukemaan:

Mäkelä, Lari ja Catani, Johanna (toim.) - Toinen tuntematon 1 / 2
Kallio, Katja - Yön kantaja 1 / 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin