maanantai 21. joulukuuta 2015

Taru Höykinpuro (toim.) - Kivun kauneus

Suomenkielinen alkuteos (2006)
Kustantamo: Like
Sivumäärä: 176
Mistä sain? Kirjastosta lainattu

Kaunis. Mitä muuta tästä kirjasta saattaisikaan sanoa. Koko teos on valmisteltu viimeisen päälle huolella - ulkoasu, Qumman upeat valokuvat ja jokaisen ihmisen tekstit ovat vain nautittavaa luettavaa. Kirjaa selailee ja lukee ilokseen, minä vietin kirjan parissa aikaani lokakuulta lähtien.

Ensiksi muutama käsite, jotka kannattaa ymmärtää. Ne toki selvitetään kirjassakin. Kinky tarkoittaa ihmistä, joka nauttii sadomasokismista, sitomisesta ja/tai hänellä on jokin fetissi. Toisinaan termin alle luetaan myös transvestismi, itsetarkoituksellinen sukupuolten sekoittaminen ja sukupuolitottelemattomuus. Sadomasokismi on osapuolten vapaaehtoiseen suostumukseen perustuvaa toimintaa, jossa ihminen saa (yleensä seksuaalista, mutta ei aina) nautintoa esimerkiksi kivusta, alistamissuhteesta tai liikkumatilan rajoittamisesta. Sitominen (''bondage'') luetaan usein sadomasokismiin. Fetissi on jokin esine, materiaali, ruumiin osa yms., josta ihminen esimerkiksi kiihottuu. Kirjan lukemisen kannalta nämä ovatkin ne oleellisimmat käsitteet, mutta ne ovat sisällöltään laajemmat kuin nyt esitin.

Kirjan parikymmentä kirjoittajaa kertoo kukin esseessään omasta suhteestaan sadomasokismiin ja fetisseihin, kuinka he huomasivat tämän puolen itsessään, mistä he nauttivat, mitä mieltä he ovat yhteisöstä, vai ovatko he enää lainkaan mukana tämän yhteisön toiminnassa... Kirjan ansioksi voi lukea sen kuinka laajalta alalta näitä kirjoituksia on. Ne valottavat hienosti koko kinkyyden monipuolisuutta. Mukana on cis-miehiä, cis-naisia ja transihmisiä. Nuorempia ja vanhempia. Tunnetumpia ja ei-niin-tunnettuja. Yhteisön toiminnassa aktiivisia ja ei-niin-aktiivisia. Ja jos joku on kuvitellut, että tällaisessa ''alakulttuurissa'' ihmiset nauttivat samoista asioista, häviää se ajatus vauhdilla jo ensimmäisten tarinoiden jälkeen. Mikään alakulttuurin edustaja ei ole tietyn muotin mukainen.

Kirjan osittaisen vanhentumisen huomaa siitä, että joissakin tarinoissa viitataan sadomasokismin ja fetisseiden sairausluokitukseen. Kirjan loppupuolilta löytyvä Sofi Oksasen kirjoitus luotaakin tätä sairausleimaa. Nämä kyseiset seksuaalisuuden ilmentymät poistettiin Suomen sairausluokituksista 2011 samaan aikaan muutaman muun kanssa. Suurimmaksi osaksi kirja on silti edelleen täysin ajankohtainen ja lukemisen arvoinen. Tämän osan voi nähdä tärkeänä katsauksena sairausleimojen historiaan.

Huolimatta siitä kuuluuko näihin ryhmiin vaiko ei, kirjasta löytyy materiaalia itse kullekin. Kirjan lopun käsiteluettelo selittää eri sanojen merkityksiä ja Yuri Höykinpuro on kirjoittanut turvaohjeita sadomasokismin toteuttamiseen. Ja kuten monissakin kirjoissa, tästäkin löytyy kirja- ja nettisivuluettelo aiheesta enemmänkin kiinnostuville.

Mutta niin. Tämä kirja ansaitsee paikkansa lumoavimmat kertomukset -listalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin