lauantai 30. huhtikuuta 2016

Liz Simpson - Parantavat kivet

The Book of Crystal Healing (1997)
Painos: 1998
Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 121
Mistä sain? Omasta hyllystä

Toisinaan kirjaa lukiessa herää myötähäpeän tunne, mutta sitä ei tiedä, kohdistuuko myötähäpeä kirjailijaan vaiko kustantamoon, joka on ottanut teoksen  kustannusohjelmaansa. Pelkästään kun näinkin tämän näennäistieteellisen opuksen kirjaston poistohyllyssä, tiesin, että kirja olisi enintäänkin vain huvittava.

Teoksen tarkoituksena on kertoa kuinka kiteillä voi parantaa erilaisia sairauksia ja vaivoja. Tekijän huomautuksessa todetaan, että ''kiteillä parantamisen lähtökohta on, että ihmisen jokainen solu värähtelee omalla taajuudellaan''. Sen jälkeen kirja eksyy syvälle universaaleihin elämänvoimiin ja hieman myös avaruusolentoihin, ja mikä merkittävintä, kaikista väitteistä puuttuvat  lähdeviitteet. Se ei tokikaan ole ihme, tämähän on näennäistieteellistä löpinää.

Kirjan outouksien luetteleminen veisi ties kuinka pitkät pätkät palstatilaa, mutta valotan muutamia.

1) Ensinnäkin kirja vetoaa hämmentävällä tavalla joihinkin erikseen määrittelemättömiin tutkijoihin.

''Tutkijat ovat jo tietoisia värin, muodon ja pinnan vaikutuksesta elintoimintoihin.''

''Onneksi aikoinaan salatieteeksi, siis salaiseksi tai arvoitukselliseksi, leimattu on nyt saamassa hyväksyntää niiden uusien tutkija sukupolvien keskuudessa, jotka tajuavat, että ihmiskokemusta ei voi selittää vain tieteellisin keinoin.''

2) Toinen ongelma on selvästi täysin virheelliset tiedot. Esimerkiksi teoksessa väitetään, että ihmisten ja luonnon välinen suhde olisi ollut muuttumaton ja animismi olisi ihmisten vanhin filosofia. Tai että masennuksen, unettomuuden, reuman ja syövän sekä monen muun vaivan syynä olisi se, että maanalainen vesi, mineraalikeskittymät ja ihmisten rakentamat perustukset vääristäisivät maasta nousevaa luonnollista säteilyä. Kirjassa väitetään myös, että kivillä olisi sukupuoli.

3) Teoksessa viitataan paljon siihen kuinka vanha ''tiede'' kivillä parantaminen jo on. Kerrotaan kuinka ensimmäinen viittaus kivillä parantamiseen löytyi jo papyruksesta 1600 vuotta ennen ajanlaskun alun, viitataan filosofi Teofrastokseen (372 - 286 eaa) sekä Platonin ja Aristoteleen aikaan. Uudempia viittauksia on 1980-luvun Marcel Vogel, joka kuulemma piti kiteiden vaikutusta jo tuolloin tieteellisenä.

Haluaisinkin kysyä, kuinka moni todella valitsee ystävänsä samalla tavalla kuin kiteen, eli pitämällä kättä lähettyvillä ja tunnustelemalla sopivatko energiavärähtelyt yhteen. Minä en ainakaan ole yhtäkään ystävääni valinnut tuolla perusteella.

Tartu siis tähän kirjaan, jos haluat viihdettä tai tutkia minkälaista on täysin epäpätevä argumentointi - sitä on koko kirja kannesta kanteen. Mutta älä usko tähän, tietosisältö on täyttä roskaa, vähän niin kuin homeopatiassa taikka astrologiassa. Ja jos tiedät tai edes arvelet, mikä saa ihmiset todella uskomaan näihin, kerro kommenttikentässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin