Feministisen lukuhaasteen koonti ja rohkeudesta blogata

Feministinen lukuhaaste lähestyy loppuaan, joten on aika koota sen myötä syntyneet ajatukset ja postaukset.



Lähdin haasteeseen mukaan innolla ajatuksenani syventää käsitystäni feminismistä, jonka tiettyjen suuntausten kannattajaksi itseni määrittelen. Jonkin verran opin lisää eri tyyppisistä feminismeistä ja niiden määrittelyyn käytetyistä termeistä, mutta erityisen vahvasti liikuin antifeminismin piirissä, ja sillä puolella opin kaikkein eniten uutta.


Luetut kirjat:


Välillä on ihan kiitollinen olo siitä, että blogini on pieni lukijamääriltään. Yleensä kommentit, joissa ollaan oltu eri mieltä kanssani, on argumentoitu hyvin ja keskustelu on pystynyt etenemään rauhallisesti. Haasteen myötä sain osaltani käsityksen siitä kuinka väärin feminismi ymmärretään ja kuinka löperöä argumentointi sen ympärillä on. Siis ihan oikeasti. Blogiini päädytään mitä mielenkiintoisimmilla ja tabuimmilla hakusanoilla ja käsittelen täällä ''tavallisten'' aiheiden lisäksi hyvin monia yleisesti inhottuja aiheita positiivisessa sävyssä, ja silti, vasta kun mainitsin feminismin, saan ensimmäisen huonon argumentoinnin kommentin.

Näiden valossa miettiikin sitä kumpi on parempi, se, että blogi on pieni vai että se olisi suuri. Suuri puhuisi kyllä sen puolesta, että haluan tuoda esille tabuaiheita, ja silloin ihmiset avaisivat niille enemmän silmiään. Toisaalta pienellä blogilla välttää helpommin vihakommentit, joita ei blogiini olekaan päätynyt.

Feministinen lukuhaaste sai pohtimaan sitä, millaisia oman mielen sisäisiä esteitä on. Feminismi onkin parhaimmillaan omien ajatustapojen pohtimista kriittisesti. Mietin pitkään voinko julkaista IYK-listaa ja käsitellä blogissani niitä aihepiirejä, jotka minua elämässä muutenkin kiinnostavat. Ainahan sitä hoetaan, että blogi saa olla oman näköinen, mutta ajattelin saavani loputtoman inhokommenttien vyöryn päälleni. En saanut, sain vain mielenkiintoisia ja avartavia keskusteluja. Samalla kuitenkin nimimerkin takaa bloggaamisen merkitys kasvoi suuremmaksi. Olen tehnyt linjauksen, että en yhdenkään postaukseni kohdalla mainitse, että minähän en muuten henkilökohtaisesti edusta tätä ihmisryhmää tai aatetta. Ihmiset helposti kuvittelevat, että IYK-tyylisten kirjojen lukijat edustaisivat ryhmää itse. Miksi minun pitäisi todistella yhtään mitään? Kiinnostus ja oma identiteetti ovat eri asioita, ja joskus ne toki menevät yksiin. Eihän dekkareiden lukijatkaan mainitse postauksissaan, etteivät he ole murhaajia tai suunnittelemassa sellaista uraa. Kuvitelkaa mitä kuvittelette, ajattelen nykyään. Olisi kivaa tietää minkälaiseksi ihmiseksi minut kuvitellaan blogini perusteella, mutta en koe sitä enää niin merkittävänä kuin joskus. En ole koskaan aikaisemmin nauttinut bloggaamisesta niin paljon kuin nyt.

Kaikki juuri höpisemäni liittyy osaltaan feminismiin. Feminismi edustaa minulle olettamisesta luopumista ja se on tuonut ymmärrystä siitä, että voin tehdä ja olla juuri sitä mistä olen kiinnostunut, eikä tarvitse ajatella muiden mielipiteitä. Feminismin seurauksena olen ymmärtänyt kuinka paljon erilaisia tapoja elää on, ja kaikkien ihmisten olevan arvokkaita. Omaa elämääni leimaa vahvasti ajattelutapa, että kaikki mieltymykset ovat yhtä oikeita, ja niitä saa toteuttaa, jos se ei vahingoita ketään (Paitsi asia erikseen, jos osapuolet ovat sopineet vahingoittamisesta, 'vahingoittaminen' ei ole aivan helppo käsite. Onko vahingoittaminen oikeasti vahingoittamista, jos lopputulos on toivottu? Vahingoittamiseen kuuluu nimenomaan negatiivinen lopputulos.) ja perustuvat osapuolten sopimuksiin. Tämän ymmärtäminen ja siinä kehittyminen on jatkuva prosessi. Kaikilla on oikeus myös tulla nähdyksi ja kuulluksi. Feminismi on yksi keino ilmentää näitä arvojani.

Olen ollut jo ennen haastetta feministi, eikä siihen tullut muutosta haasteen aikana. Olen lukenut kirjoja ennenkin feminismilasit silmilläni, mutta haasteen myötä tein niistä ajatuksista tietoisia ja toin ne selkeämmin mukaan bloggauksiini.

Kiitos Sirri todella kiinnostavasta haasteesta. Mielelläni olisin jatkanut tätä vaikka koko loppuvuoden. Tälläkin hetkellä luettavana on monta feminististä teosta, joten feminismi näkyy varmasti vielä tulevaisuudessakin keskeisenä osana blogiani. Lukutapani sai kertaheitolla uusia tietoisia ulottuvuuksia, ja se on näkynyt jo lukijaminäni ulkopuolella. Feministinen lukuhaaste saa kunnian olla suosikkilukuhaasteeni oman Suomiko sadan ohella.

Mukavia loppurutistuksia haastekavereille.

Kommentit

  1. Kiitos itsellesi haasteeseen osallistumisesta! Minä huomasin muuten saman: vasta, kun aloin puhua feminismistä, alkoi blogiin tulla näkemyksiäni krtisoivia kommentteja - onneksi varsin asiallisia.

    Olettamisesta luopuminen on hyvä käsite sille, mitä feminismi on minullekin tarjonnut. Tämä mahdollistaa toisten ja toiseuden näkemisen ja ymmärtämisen, sen, ettei maailma ole vain sitä, miten sen itse näkee ja miten sitä katsoo. Olisi tosi kiva, jos feminismi näkyisi täällä blogimaailmassa jatkossakin, ja tulen kyllä innolla lukemaan tulevat feminismiä koskevat postauksesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava oli osallistua ja varmasti jatkossakin feminismi näkyy. Ei kai haasteen jälkeen tarvitse aihepiiristä lukemista lopettaa. Varsin mielenkiintoista tämä, että juuri feminismi herättää niin suuria tunteita.

      Poista
  2. Olipa hieno kooste! Huomaan, että feministisestä lukutavasta on vaikea oppia pois, kun sellaiseen on nyt harjaantunut. Mutta tarvitseekokaan siitä oppia pois? Tasa-arvo ei ole maailmassa toteutunut, joten on syytäkin olla tarkkana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidit. Olen miettinyt tuota aihetta sen verran paljon, ja nyt kun olen rohkaistunut muuttamaan blogiani itseäni kiinnostavampaan suuntaan, oli täydellinen aika kirjoittaa ajatuksista julkisesti.

      Tästä haasteesta teki mielenkiintoisen se, ettei keskitytty pelkästään aihepiiriin vaan myös lukutapaan. Melkein kaiken voi lukea feministisestä näkökulmasta. Onneksi ei tarvitse oppia pois, koska tämän haasteen myötä saa lukemistaan kirjoista enemmän irti.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit