maanantai 20. marraskuuta 2017

Transihmisten muistopäivänä


Tänä vuonna on murhattu ainakin 325 ihmistä.

Tänään vietetään kansainvälistä transmuistopäivää (TDoR, Transgender Day of Remembrance), jonka tarkoituksena on muistaa niitä transihmisiä, jotka on murhattu. Näiden tilastoitujen transfobiasta aiheutuneiden murhien lisäksi itsemurhariski on korkea, ja näitä tapahtuu myös vuoden aikana useita.

Vuodesta 2008 on raportoitu yhteensä 2609 sukupuoleltaan moninaisten murhaa 71 maassa. Tänä vuonna Brasilia on erityisen korostunut.

Amnestyn Suomen osaston, Trasekin, Setan, Dream Wear Clubin ja Sateenkaariperheiden kannanotossa todetaan, että transihmiset kokevat väkivallan uhkaa niin julkisessa tilassa kuin läheisten ihmisten keskuudessa. Fyysisen väkivallan lisäksi mielenterveysongelmia on paljon. Koko kannanoton voi lukea esimerkiksi Setan sivuilta.

Tänään minä suren, me suremme. On hurjaa ajatella, että ne samat motiivit, jotka ovat joillekin oikeuttanut ihmisen murhan, oikeuttaisivat yhtä lailla minulle tärkeiden ja läheisten ihmisten murhaamisen. Tänään olen jälleen joutunut pysähtymään, miettimään kaikkea maailmaan mahtuvaa pahuutta ja saanut huomata, kuinka itku nousee kurkkuun, vaikka en edes tuntenut näitä ihmisiä, joiden nimet on luettu tänään ympäri maailmaa. Se nousee niin surusta kuin siitäkin, kuinka löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita sytyttämään kynttilän muistaakseen ihmisiä, jotka merkitsivät joillekuille todella paljon, mutta keitä ei enää ole.

----
Tällä viikolla vietetään mielenterveysviikkoa. Blogissani viikkoa vietetään ainakin TDoR:n hengessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin